Podrška Belgije evropskom putu Srbije

Ambasador Kraljevine Belgije u Srbiji Leo Daes ocenio je da su prvih šest meseci pregovora Srbije o pristupanju Evropskoj uniji ohrabrujući i istakao da će Belgija nastaviti da pruža podršku naporima Vlade da Srbija postane punopravna članica EU.

Leo Daes je u intervjuu agenciji Beta rekao da je u toku skrining polovine pregovaračkih poglavlja, a da će skrining druge polovine biti završen do kraja marta naredne godine.

"To znači da će do tada biti napravljena 'mapa' svih uslova koje Srbija mora da ispuni kako bi bila spremna da postane članica EU. Pregovori napreduju odlično, ali ima još dosta da se uradi kako bi se Srbija za neku godinu pridružila EU", rekao je Daes.

Ambasador je podsetio da je krajem juna predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio da je impresioniran visokim ambicijama Vlade Srbije na putu ka EU.

"Zaista i vidimo da Vlada Srbije sprovodi ili planira da sprovede veliki broj ekonomskih i pravnih reformi. Pažljivo pratimo sva dešavanja u Parlamentu - neki od zakona koje je EU insistirala da se usvoje, izglasani su, i to ohrabruje. Naravno, posmatramo i kako će
se planirane mere i zakoni implementirati, to je najbitnije", izjavio je Daes.

Ambasador je napomenuo da je veoma važno da Srbija iskoristi mogućnosti pretpristupnog programa IPA 2, koji se odnosi na unapređenje vladavine prava i demokratije, i poboljšanje
konkurentnosti.

"Srbiji su neophodni funkcionalna tržišna ekonomija, vladavina prava i demokratije kako bi sprovela neophodne reforme u svim sferama društva", kazao je Daes.

On je istakao i da zvanični Brisel ne očekuje od Srbije da odjednom svoju spoljnu politiku usaglasi sa spoljnom politikom EU i zauzme njen stav o krizi u Ukrajini.

"EU ima čvrst stav o krizi u Ukrajini, o tome ko je odgovoran za to, šta treba da se uradi i mi to jasno kažemo. S druge strane, Srbija pokušava da postane članica EU, ali o tom pitanju (Ukrajine) vodi svoju spoljnu politiku, uzimajući u obzir istorijske veze s Rusijom.

Ne tražimo od Srbije da ođednom promeni svoju spoljnu politiku, ali očekujemo da je, kako se bude približavala EU, sve više usaglašava sa spoljnom politikom Unije", rekao je Daes.

Ambasador je ocenio da će Srbija početkom sledeće godine, kada postane predsedavajuća OEBS, morati da vodi fleksibilniju spoljnu politiku.

"Kao predsedavajući OEBS, nemaš neku veliku moć, ali imaš važnu ulogu u uspostavljanju konsenzusa među zemljama-članicama. Srbija će morati da balansira između nekoliko različitih i sukobljenih strana, to je težak zadatak i samo fleksibilnom spoljnom politikom to može postići", smatra Daes.

Daes je ocenio da je ostvaren napredak u sprečavanju odlaska lažnih azilanata iz Srbije u zemlje EU, a pogotovo u Belgiju.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova (Srbije) ima dobre i ambiciozne projekte kojima će se smanjiti protok pravih ili lažnih tražilaca azila. Dobro je znati da je Vlada Srbije svesna problema i da ima čvrste namere da se izbori s tim", rekao je Daes.

Dodao je da se investitori iz Belgije, kao i drugih zemalja, u Srbiji suočavaju sa istim problemima i da je neophodno popraviti poslovni ambijent da bi što više stranih kompanija ulagalo u Srbiju.

"Mislim da su i srpske vlasti svesne problema s kojima se suočavaju strani investitori, i da zbog toga preduzimaju konkretne mere kojima će poboljšati poslovni ambijent i svim kompanijama omogućiti fer nadmetanje na tržištu", izjavio je Daes.

Po njegovim rečima glavni problemi investitora iz Belgije u Srbiji su komplikovan poreski sistem, rigidan Zakon o radu, komplikovan proces uvoza i izvoza.

"Kada se to sve popravi, povećaće se i interesovanje kompanija iz Belgije. Naravno, ulaganje u Srbiju je i sada privlačno jer su povoljan geografski položaj i kvalitetna i ne toliko skupa radna snaga prednost Srbije u odnosu na druge zemlje", naglasio je Daes.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара