Читај ми!

Raseljenima blokiran put do crkve

Nekoliko stotina Albanaca blokiralo je u selu Mušutište prolaz raseljenim Srbima iz Suve Reke i okolnih sela prolaz do lokalne pravoslavne crkve, u kojoj su nameravali da obeleže praznik Velike Gospojine. Kancelarija za KiM osudila demonstracije Albanaca.

Velika grupa Albanaca sprečila je prolazak četiri autobusa i više automobila sa raseljenima, da dođu do crkve, rekao je RTS-u načelnik Prizrenskog okruga  Jovica Budurić, dodajući da su okupljeni demonstranti nosili zastave Albanije i druge transparente.

Blokada traje od osam časova ujutru. Policija je između demonstranata i raseljenih i ne dozvoljava približavanje jednih drugima.

Ni raseljenima iz Đakovice jutros nije dozvoljeno da uđu u taj grad i obeleže praznik Velike Gospojine, izjavio je RTS-u predsednik Udruženja raseljenih iz Đakovice Đokica Stanojević.

Raseljeni iz Đakovice su prisustvovali liturgiji u manastiru Visoki Dečani.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić potvrdio je na svom Fejsbuk profilu da je Srbin M. M. lakše povređen prilikom ovog incidenta. 

Kancelarija za KiM poziva na pomirenje i toleranciju  

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osuđuje ponašanje kosovskih Albanaca koji su blokirali raseljenim ulazak u Mušutište, i poziva na pomirenje i toleranciju, a pokrajinske institucije i međunarodnu zajednicu da obezbede uslove da se prevaziđu ovakvi bezbednosni problemi, rečeno je Fonetu u Kancelariji.

"Nije dobro da se i posle 15 godina Srbima sa Kosova i Metohije, i interno raseljenim licima i onima koji žive u Pokrajini, onemogućeno normalno kretanje i život i da Kfor i Euleks ne mogu im da garantuju bezbednost na njihovim ognjištima, ocenila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. 

Ukoliko raseljeni Srbi ne mogu da se vrate na svoja ognjišta i bezbedno jedan dan obeleže seosku slavu ili za zadušnice obiđu grobove svojih najbližih, dovodi se u pitanje iskrenost poziva i ohrabrivanja pokrajinskih institucija za povratak raseljenih Srba i kapacitet da se obezbedi bezbednost i sigurnost svima na Kosovu i Metohiju, kažu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.   

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво