Читај ми!

Dačić: Srbija faktor stabilnosti

Povodom Konferencije o Zapadnom Balkanu u Berlinu ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Balkan predugo bio region konflikata, ali da sada želi da ga Evropska unija mirno ujedini, pri čemu će Srbija biti stabilizujući faktor.

Ivica Dačić je rekao da je veoma zahvalan nemačkoj kancelarki Angeli Merkel što je inicirala konferenciju u Berlinu i uputila taj signal, prenosi Tanjug.

"Sledeće godine će konferencija biti održana u Austriji, a potom u Francuskoj. To znači da EU zapadni Balkan smatra ozbiljno partnerom", istakao je Dačić u intervjuu bečkom dnevniku Prese.

Dačić je rekao da će u Berlinu biti evaluiran proces širenja, usaglasiće se spoljnopolitičke pozicije i biće razgovarano o ekonomskim projektima kao što su izgradnja puteva i železničkih veza.

Kada je reč o predsedavanju Srbije OEBS-om, iduće godine, on je najavio da će Beograd nastaviti kurs koji je započela Švajcarska.

"Tri tačke su bitne - OEBS mora organizovati nadzor ukrajinsko-ruske granice, humanitarnu situaciju u istočnoj Ukrajini da poboljša i da podstakne dijalog", rekao je Dačić.

Dačić je ukazao da je Srbija prijatelj Rusije i EU, da teži ka članstvu u Uniji, i zbog toga želi tokom svog predsedavanja OEBS-u da deluje veoma konstruktivno.

"Naše vođstvo treba da bude prihvatljivo za sve strane. Tokom priprema za predsedavanje razgovraću sa svim važnim akterima "Nemačkom, EU, SAD i Ukrajinom i Rusijom", najavio je Dačić.

Šef srpske diplomatije učestvovaće u četvrtak u delu konferencije koji je namenjen ministrima spoljnih poslova i govoriće na panelu "Ekonomsko upravljanje i približavanje Evropskoj uniji".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво