Читај ми!

Konferencija o Zapadnom Balkanu u Berlinu

Berlin je domaćin konferencije "Zapadni Balkan", koju organizuje nemačka vlada. Na konferenciji učestvuju premijeri i ministri inostranih poslova i privrede zemalja Zapadnog Balkana, ali i predstavnici EU. U Berlinu je i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

18.15 - Završen sastanak Merkelove, Baroza i premijera zemalja zapadnog Balkana. U toku je konferencija za novinare Merkelove, Baroza i Edija Rame, premijera Albanije koja predsedava Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi.

17.45 - Austrijski kancelar Verner Fajman ocenio da bez vladavine prava nema proširenja EU. Konferencija o Zapadnom Balkanu šalje signal da smo zainteresovani za miran i zajednički razvoj regiona, rekao Fajman.

16.35 - Zapadni Balkan je region mira i stabilnosti koji očekuje brzo pristupanje EU, rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.  

16.00 - Počeo sastanak na kojem učestvuju Angela Merkel, Žoze Manuel Barozo i premijeri zemalja Zapadnog Balkana, Slovenije, Hrvatske i Austrije. Uporedo teče i sastanak šefova diplomatija.

15.10 - Ministar finansija Srbije Dušan Vujović ocenio je da je konferencija o Zapadnom Balkanu u Berlinu veliki korak u poboljšanju dijaloga i saradnje među zemljama regiona. 

14.20 -  Zapadnom Balkanu je potrebno više investicija i bolje obrazovanje, kaže nemački vicekancelar i ministar privrede i energetike Zigmar Gabrijel. Najavio je da će se slične konferencije održavati redovno, sledeće godine u Austriji, a potom i u Francuskoj.

13.15 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima u Berlinu da je važno da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu, te da će on dati sve od sebe da tako i bude. 

12.40 - Ideja nemačke vlade bila je da u Berlinu okupi predstavnike Zapadnog Balkana kako bi se pokazalo kako se od situacije "jedni protiv drugih" došlo do sadašnje "jedni sa drugima", saopštila je kancelarka Angela Merkel.

11.00 - Sastankom ministara privrede zemalja regiona, u Berlinu je počela konferencija o Zapadnom Balkanu.

Na konferenciji učestvuju predsednici država ili vlada, i ministri spoljnih poslova i privrede Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, kao i Hrvatske i Slovenije koje su članice EU.  

Dan posvećen Zapadnom Balkanu počeo je konferencijom ministara privrede, koju je otvorio nemački ministar privrede i energetike Zigmar Gabrijel.

Na panelima se diskutovalo o temama iz oblasti energetike, tehnologije, infrastrukture, podsticanja zapošljavanja, male i srednje privrede, ali i investicija.

Nemački vicekancelar i ministar privrede i energetike Zigmar Gabrijel istakao je da je regionu potrebno više investicija i bolje obrazovanje i ponovio obećanja sa samita EU u Solunu o evropskoj perspektivi regiona.

"Sve zemlje Zapadnog Balkana imaju jednu evropsku perspektivu, ali pristup EU nije po automatizmu", rekao je Gabrijel.

Pristupanje EU je rezultat dugogodišnjih, dubokih reformi, posebno u oblasti privrede, istakao je nemački vicekancelar i kao poseban, pozitivan primer za zemlje Zapadnog Balkana, naveo Sloveniju.

Gabrijel je naglasio da je za zemlje Zapadnog Balkana potrebno više investicija.

"Nama je potrebno više investicija na Zapadnom Balkanu, kako bi se dali dugoročni impulsi za region. Pri tom, mi posvećujemo pažnju, pre svega, strateškim poljima delovanja – povećanju investicija i izvozne moći, kao i poboljšanju obrazovanja", rekao je Gabrijel.

Korak ka poboljšanju saradnje u regionu

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović ocenio je da je konferencija o Zapadnom Balkanu u Berlinu veliki korak u poboljšanju dijaloga i saradnje među zemljama regiona. 

Naveo je da je iznenađen velikim brojem prisutnih potencijalnih investitora na skupu na kojem je učestvovao. Neki od njih postavili su, kako je preneo, konkretna pitanja.

"Ono što je posebno značajno jeste da je ovo veliki korak u poboljšanju dijaloga i saradnje među zemljama bivše Jugoslavije i Albanije", ukazao je Vujović.

Od potencijalnih investitora, kako je dodao, bilo je dosta malih investitora koji su se interesovali za konkretne probleme, uključujući realizaciju projekata koje će finansirati Svetska banka.

Pošto su to sve složene procedure, Vujović je, kako je naveo, ponudio načelne odgovore i mogućnost da reše svoja pitanja.

Evropski komesar za privredu i energetiku Ginter Etinger istakao je važnost investicija u energetski sektor, posebno jačanje energetske infrastrukture između zemalja EU i Zapadnog Balkana, ali i unutar regiona.  

Nakon sastanaka ministara privrede sastali su se ministri inostranih poslova regiona. Uporedo su se sastali nemačka kancelarka Angele Merkel, premijeri regiona i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je na skupu šefova diplomatija da je zapadni Balkan region mira i stabilnosti, koji očekuje brzo pristupanje EU.

Dačić je  naglasio da je novi pristup EU, po kome će poglavlja 23 i 24 o vladavini prava i borbi protiv korupcije biti otvorena na samom početku pregovaračkog procesa, u najboljem interesu država kandidata za članstvo.

"Evropske integracije su najefikasniji i najbrži način da dostignemo visoke standarde u ovim oblastima, ključnim za sveobuhvatni razvoj države i društva i obezbeđivanje ekonomskog rasta i društvenog prosperiteta", rekao je Dačić.

Prioriteti Srbije su, prema njegovim rečima, izgradnja pravne države i vladavine prava, što su, ujedno, i preduslovi za privlačenje stranih investicija i aktiviranje malog i srednjeg preduzetništva u zemlji.

Iz Brisela su stigli i komesar za proširenje Štefan File i komesar za energetiku Ginter Etinger. Kako je najavljeno u Briselu, evropski zvaničnici imaju za cilj da podrže evropske integracije regiona.

Premijer Vučić juče se sastao sa nemačkim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom, ali i sa predstavnicima Svetske banke.

Danas je premijer Srbije razgovarao sa predsedavajućim Veća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Po završetku konferencije "Zapadni Balkan", premijer Vučić će prisustvovati radnoj večeri sa kancelarkom Angelom Merkel i ostalim učesnicima konferencije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво