Читај ми!

Đurić: Tražimo duži rok za Ivanovićevu odbranu

Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić očekuje da suđenje Oliveru Ivanoviću bude fer i da bude dovoljno vremena za adekvatnu pripremu odbrane. Zahtev odbrane je da rok od 30 dana bude produžen, kaže Đurić za RTS.

Marko Đurić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je timu za odbranu Olivera Ivanovića potreban adekvatan vremenski period da prikupi dokaze i materijale, s obzirom na to da je optužba imala 15 godina vremena za prikupljanje materijala.

Zahtev odbrane je da rok od 30 dana za pripremu bude produžen, rekao je Đurić i dodao da bi bilo dobro da taj zahtev bude uvažen, jer postoji mogućnost da bude održano još jedno pripremno ročište.

Đurić je rekao da je Oliver Ivanović borbenog raspoloženja, u čemu ima podršku kako svoje porodice i saradnika, tako i države Srbije.

Ističe da Srbija stoji ne samo uz Olivera Ivanovića, već i uz ostale koji su optuženi u ovom procesu koji je, dodaje, u političkom smislu pogodio celu srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji.

"Mi, pre svega, zahtevamo da oni budu pušteni da se brane sa slobode, jer nema nijednog ozbiljnog, pravnog argumenta da oni budu u pritvoru dalje... Mislim da je veoma važno da se ovaj postupak sprovodi fer i da ne bude daljeg udaljavanja našeg naroda i institucija koje su nosioci pravosuđa u pokrajini", naglasio je Đurić.

Govoreći o saradnji sa Euleksom, Đurić je rekao da se sa njima mora razgovarati i istakao da su srpski predstavnici na KiM tražili sastanak.

"Naši predstavnici žele da pronađu način da nepoverenje bude prevaziđeno. Očekujem da do sastanka dođe što pre, a ta pitanja i ti problemi treba da budu rešeni jer je to naš interes. Takođe, ekstremni potezi gde se Euleks poredi sa nacističkim režimom nisu u interesu srpske zajednice", naglasio je Đurić.

Dodao je da to ne znači da na Euleksu ne leži najveća odgovornost za takvu vrstu antagonizma i zabrinutosti i straha.

Govoreći o podršci "Srpske liste" za izbor Ise Mustafe, Đurić je rekao da do sada Srbi u južnoj pokrajini nisu imali nikakvog uticaja na institucije i da se sada traži partner sa kojim bi mogli da projektuju svoj uticaj.

"Nema kosovske vlade bez 'Srpske liste'. Predstavnici 'Srpske liste' traže partnera u albanskim strankama da se zaustavi pljačkaška privatizacija, koji će omogućiti da se stvori Zajednica srpskih opština", naglasio je Đurić.

Govoreći o nastavku dijaloga u Briselu koji je zakazan za 4. septembar, Đurić je istakao da će biti reči o neformalnim temama, kao što su prelazi, energetika, telekomunikacije, ali da je za proboj političkih tema potrebno sačekati da se na KiM formiraju institucije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво