Читај ми!

Nastavak dijaloga u Briselu 4. septembra

Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najavljuje da će dijalog između Beograda i Prištine biti nastavljen 4. septembra u Briselu. Ne očekujem da velike teme možemo uspešno da rešimo pre nego što se politička situacija u pokrajini u potpunosti stabilizuje, ističe Đurić.

Radne grupe u septembru će razgovarati o dosadašnjem toku sprovođenja sporazuma koji se odnosi na integrisano upravljanje administrativnom linijom, najavljuje Đurić.

Međutim, kaže da ne očekuje da velike teme mogu uspešno da budu rešeno pre nego što se politička situacija na KiM stabilizuje i pre nego što se formira pokrajinska vlada.

Šef Kancelarije za KiM ocenjuje da "odgovornost za neadekvatno, sporo i loše sprovođenje Briselskog sporazuma u potpunosti leži na neodgovornim političarima u Prištini".

Komentarišući izjave predstavnika prištinskih vlasti, Đurić je rekao novinarima u Kosovskoj Mitrovici da "Briselski sporazum nije švedski sto sa koga mogu da uzmu samo ono što im se sviđa".

"Sprovođenje Briselskog sporazuma nije potpuno isključivo zbog toga što Priština nije sprovela sporazum u veoma važnom delu izrade i pripreme normativnog okvira za stvaranje Zajednice srpskih opština", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, od postizanja Briselskog sporazuma 19. aprila 2013. godine, u Prištini nisu prihvatili održavanje nijednog sastanka radne grupe za izradu propisa čiji je rad neophodan za uspostavljanje pravnog okvira koji je potreban za ZSO.

Đurić dodaje da "nije dosledno sproveden ni sporazum o policiji, a policajcima koji su imali u MUP-u odgovarajuće činove nisu omogućili da ih imaju u pokrajinskim institucijama".

"To svedoči o načinu i odnosu privremenih institucija prema Briselskom sporazumu", rekao je Đurić.

Kako kaže, u Prištini nisu usvojili ni potrebnu regulativu kada je reč o katastru.

"Duže od godinu dana nakon probijanja roka nisu potpisali, niti su pokazali spremnost da potpišu sporazum o pravosuđu, već uzimaju sebi za pravo da govore da Beograd uzrokuje kašnjenje u sprovođenju Briselskog sporazuma", podseća Đurić.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи