Читај ми!

Predsednici o nestalima na skupu u Mostaru

Predsednici četiri države regiona, Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore, potpisaće u petak 29. avgusta u Mostaru Deklaraciju o ulozi države u rešavanju pitanja nestalih osoba usled oružanih sukoba i kršenja ljudskih prava.

Deklaraciju o nestalima će potpisati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Hrvatske Ivo Josipović, predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i Crne Gore Filip Vujanović, prenosi Tanjug.

Konferencija u Mostaru održava se povodom Međunarodnog dana nestalih koji se obeležava 30. avgusta i to će, kako je najavljeno, biti prilika za bilateralne sastanke četvorice lidera.

Očekuje se da Deklaracija koju će potpisati četiri države doprinese stabilizovanju opšteg stanja u regionu i vraćanju poverenja.

Savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak kaže da je potpisivanje Deklaracije snažan podstrek pronalaženju nestalih na području bivše Jugoslavije i šalje snažnu poruku svetu da taj problem treba da se rešava na odgovoran i efikasan način.

Pak je Tanjugu rekla da će Srbija učiniti sve da nestala lica budu pronađena i očekuje da i druge države nastale raspadom bivše Jugoslavije učine to isto po principu reciprociteta.

"Čini se da je vreme stalo za porodice nestalih, i da bi sat ponovo počeo da otkucava potrebno je da se pokaže i saosećanje, da zemlje sarađuju da se njihova sudbina rasvetli. Srbija nikada neće odustati od potrage za nestalim licima zato što se radi o nedužnim civilima i neće odustati od toga da se procesuiraju odgovorni za zločine i da oni adekvatno budu kažnjeni", naglasila je Pak.

Predsednik Nikolić poručio je ranije da je neophodna intenzivnija međunarodna saradnja u rasvetljavanju svih relevantnih okolnosti u vezi sa utvrđivanjem činjenica o nestalima i da Srbija ima dug prema njihovim porodicama da učini sve da oni budu pronađeni.

Rešavanje pitanja nestalih osoba, prema oceni hrvatskog predsednika Ive Josipovića, neophodno je za izgradnju stabilnih i skladnih dobrosusedskih odnosa u regionu, kao i preduslov da bi se razmatrala budućnost tužbi za genocid koje su jedna protiv druge podnele Hrvatska i Srbija.

Konferenciji će, kako je najavljeno, predsedavajući Međunarodne komisije za nestala lica Tom Miler, predstavnik OEBS-a Žerar Študman, predstavnik EU Peter Sorensen i predsednik Regionalnog koordinacionog odbora porodica nestalih na zapadnom Balkanu Ljiljana Alvir, kao i predstavnik UN.

 Prema poslednjim informacijama oko 11.000 lica vodi se kao nestalo u ratu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи