Читај ми!

Analitičari: Spora primena Briselskog sporazuma

Primena Briselskog sporazuma je gotovo zamrla, a čini se kao da je Srbija digla ruke od Kosova, ocenjuje politički analitičar Dušan Janjić. Analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi saglasan je da je primena sporazuma usporena.

Politički analitičar Dušan Janjić kaže za Tanjug da implementacija briselskog sporazuma ipak direktno zavisi od Beograda i Prištine, odnosno od toga koliko su aktivni.

"Bilo bi opasno da je sve stalo. Međutim, bojim se da će Brisel vršiti pritisak da do kraja godine završi sva otvorena pitanja i da se dođe do tog završnog sporazuma", ističe Janjić.

Kaže da je i ranije iz Brisela stizala poruka da ceo proces zavisi od Beograda i Prištine, te da ako Priština želi viznu liberalizaciju i studiju izvodljivosti mora da bude aktivnija.

"Takođe, ako Beograd želi prvu međuvladinu konferenciju mora da bude aktivniji", rekao je Janjić.

Govoreći o samom sporazumu, Janjić kaže da su u njemu postavljeni nerealni rokovi i da se od potpisivanja znalo da oni neće biti na vreme ispunjeni.

"Zajednica srpskih opština trebalo je da bude formirana odmah posle lokalnih izbora, a poznato je da niti EU niti Priština nisu spremile budžet za novoformirane opštine koje su ušle u sistem vlasti na Kosovu", objašnjava Janjić.

Sprovođenje sporazuma je trenutno usporeno, naglašava Janjić i dodaje da je najbitnije da on ne stane.

Srbija kao da je digla ruke od Kosova, primećuje Janjić, i uopšte ne vidi da postoje ljudi koji su zainteresovani, koji imaju neku vezu s Kosovom i koji bi želeli tamo da rade.

Janjić ocenjuje i da je vlada u ovom trenutku više fokusirana na EU nego na Kosovo, zbog čega, uveren je, opada i podrška javnosti evrointergacijama (ispod 50 odsto).

Kako kaže, stvorena je i percepcija da predsednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić nisu na istim pozicijama po pitanju EU.

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi slaže se da je sprovođenje Briselskog sporazuma u zastoju i konstatuje da su omogućene izvesne ingerencije Srbima sa severa u kosovskoj policiji, ali da je sve ostalo u totalnom zastoju.

"Nema suda na severu, nema formiranja ZSO, nema otklanjanja paralelnih srpskih struktura, pogotovo na severu i nema nikakve političke volje da Fond za sever počne u potpunosti da se funkcioniše", rekao je Šeholi.

Zastoj u sprovođenju Briselskog sporazuma, kako kaže, posledica je izbora i u Srbiji i na Kosovu, "ali pretežno totalne institucionalne blokade na Kosovu".

"Mehanizmi odlazaće vlade Kosova koja je učestvovala u pregovorima sa Beogradom u Briselu više nisu legitimni, jer se očekuje formiranje nove vlade, pri čemu je i tehnički deo pregovora blokiran. Sve ove komponente, još uz izbore u EU u septembru, maksimalno otežavaju dalji tok pregovora Beograda i Prištine i prolongiraju ih", ocenio je Šeholi.

Šteta je što Brisel nakon završetka mandata visoke predstavnice EU Ketrin Ešton pokazuje manjak inicijative za ove pregovore, saglasni su analitičari.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара