Читај ми!

Kostreš: Čekamo program koncentracione vlade

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš rekao je za RTS da će LSV učestvovati u koncentracionoj vladi u zavisnosti od programa takve vlade.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Bojan Kostreš je rekao da u ovom trenutku nema prave informacije šta znači koncentraciona vlada jer nema informacije, kako kaže, da li su se SVM i SNS dogovorili da pokušaju da formiraju novu većinu.

"Ono što je najvažnije jeste da moramo biti svesni činjenice da pokrajinska administracija nema zakonodavnu vlast, nema mogućnost donošenja zakona i da sve zakone koji su vezani za autonomiju Vojvodine, a koji nisu doneti od 2006. godine, mora da donese republička vlada. Iz tog razloga je neophodan određen vid saradnje između u ovom momentu suprotstavljenih političkih grupacija", rekao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, to se već desilo donošenjem Statuta Vojvodine, gde su i SVM, SNS i DS zajedno radili na tome.

"LSV nije učestvovala u tome, ali je spremna da sarađuje u donošenju određenih propisa i određenih zakona kada su oni u interesu Vojvodine, a u skladu sa našim programom, kao što je bila odluka o izborima gde smo praktično formirali većinu bez tradicionalnih koalicionih partnera", kaže Kostreš.

Da bismo izašli iz političkog ćorsokaka neophodan je određen vid političke saradnje, što se i dešavalo pre nekoliko meseci, smatra Kostreš.

"Da li će moći da se formira koncentraciona vlada i da li će LSV učestvovati u njoj – to zavisi prvo i pre svega od toga kakav bi program ta vlada imala, a to nismo čuli. LSV će se opredeljivati prema programu. Mi sarađujemo sa našim tradicionalnim koalicionim partnerima i došli smo do jednog nivoa saglasnosti", kaže Kostreš.

Prva runda tehničkih razgovora sa DS-om i NDS-om je završena i o tome treba da se izjasne stranački organi, ističe Kostreš i dodaje da očekuje pozitivne stavove.

"Naravno, i tu imamo probleme zbog iskakanja NDS-a i njihovih nekih stavova, problema sa DS-om. Vrlo je komplikovana situacija. Ljudi moraju da budu svesni da moramo sarađivati i da prosto u interesu građana i građanki Vojvodine moramo pokušati da pronađemo neki najmanji zajednički sadržalac", rekao je Kostreš. 

Kostreš kaže da ono što Liga govori više od godinu i po dana – da će se opredeljivati prema programu.

"Ako je to nešto što je slično Statutu pa u sebi sadrži istorijske falsifikate – mi u tome nećemo da učestvujemo", rekao je zamenik predsednika LSV-a.

Kostreš kaže da LSV insistira na promeni ustavno-pravnog položaja Pokrajine, želi da Vojvodina ima svoje izvore finansiranja, imovina Vojvodine mora biti povećana i mora biti, kako ističe, obeštećena za privatizaciju NIS-a. 

"Ukoliko pronađemo zajednički jezik sa drugim političkim strankama o tim pitanjima spremni smo da sarađujemo", zaključio je Bojan Kostreš.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво