Dačić: Nije bilo pritisaka Nemačke

Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade kaže za RTS da mesto Srbije u odnosu Brisela i Moskva nije bila glavna tema razgovora sa šefom nemačke diplomatije Frankom-Valterom Štajnmajerom. Ono što Nemačku interesuje jeste da li će Srbija ostati na evropskom putu, a oni su svesni principijelnog stava Srbije, ističe Dačić.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, šef srpske diplomatije je naglasio da u Nemačkoj nije bilo nikakvih pritisaka jer su svi svesni situacije i principijelnog stava Srbije, koji se, kako kaže, sastoji iz tri dela.

"Prvi deo je da mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine. Drugi je da ne možemo da uvedemo sankcije Rusiji jer bi to štetilo našim nacionalnim, a pre svega ekonomskim rizicima jer bismo građane doveli u nepovoljnu situaciju. Treće pitanje je da Srbija neće zloupotrebljavati kontramere koje je Rusija uvela članicama Evropske unije", navodi Dačić.

Šef diplomatije podseća da je sastanak sa Frank-Valterom Štajnmajerom bio veoma dobar i da je zaključak obe strane da su bilateralni odnosi dve zemlje u usponu.

Ministar spoljnih poslova ističe da Štajnmajer danas nije ni spominjao ed memoar EU o kojem je danas govorio predsedniki Vlade Aleksandar Vučić.

"Njih interesuje da li će Srbija ostatai na evrospkom putu. Takođe, želeli bi da Srbija bude motor regionu u približavanju Evropskoj uniji i stabilizaciji prilika u regionu. Srbija je faktor rešavanja problema, te je ključna za stabilnost regiona. Oni u tome očekuju konstruktivnu ulogu i pomoć", kaže ministar Dačić.

Govoreći o samitu zemalja Zapadnog Balkana i Nemačke u Berlinu, koji organizuje Angela Merkel, šef diplomatije je rekao da su takve inicijative postojale i ranije, ali da su služile za promociju onih koji su takve samite organizovali.

Sada je situacija drugačija budući da je nemačka kancelarka Angela Merkel inicijator ovog samita, ističe Dačić. Takođe, drugačijoj slici doprinosi i to što će se sledeće godine taj samit održati u Austriji, a za dve godine u Francuskoj.

Kako kaže, cilj samita jeste da se nađu zajednički ciljevi i da se izvrši artikulacija tih ciljeva. Samit će se sastojati iz tri dela, najavljuje Dačić.

"Prvi deo je sastanak premijera država. Drugi deo je sastanak sa šefon nemačke diplomatije Štajnmajerom, a treći deo je sastanak sa ministrom finansija Nemačke", kaže Dačić i dodaje da se sve zemlje ozbiljno pripremaju za ovaj samit. 

Premijer Vučić očekuje da do kraja godine budu otvorena pitanja 32 i 35. Ministar Dačić saglasan kaže da pregovori sa EU nisu na "dugom štapu".

"Bilo bi veoma dobro i korektno da se takav pristup Vlade Srbije ovekoveči otvaranjem poglavlja 32 i 35", zaključuje Dačić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво