Читај ми!

Neustavan izbor Ise Mustafe

Kosovski ustavni sud ocenio je neustavnim izbor Ise Mustafe za predsednika kosovske skupštine, na konstitutivnoj sednici 17. jula. Ceo slučaj vraćen je na početak, piše na sajtu te institucije.

Ustavni sud je proglasio neustavnim postupak izbora predsedavajućeg skupštine kada je doneo odluku o održavanju konstitutivne sednice 17. jula 2014. godine, iako nije bilo kvoruma.

Takođe, kao neustavan je ocenjen i postupak predloga predsednika skupštine od strane koalicije DSK, AZBK i Inicijative za Kosovo jer ga nije predložila stranka koja je osvojila najveći broj glasova, a to je DPK.

Na kraju, Ustavni sud proglašava neustavnom konstitutivnu sednicu jer nije bila završena nakon izbora predsednika i potpredsednika čime su prekršeni Ustav i poslovnik o radu skupštine.

U tom ustavnom sudu juče je održano javno saslušanje povodom žalbe Demokratske Partije Kosova na zakonitost procedure izbora predsednika kosovske skupštine na konstituivnoj sednici 17. jula.

Predsednik Samostalne liberalne stranke (SLS) Slobodan Petrović rekao je da će poštovati odluku suda i da Srbi u kosovskoj skupštini ne žele da budu deo problema već deo rešenja.

Petrović je u izjavi Tanjugu istakao da su se još pre donošenja odluke suda sve kosovske stranke izjasnile da će poštovati odluku ustavnog suda, da nema razloga da tako ne bude i da ono što sledi jeste nova sednica skuptine na kojoj treba da se bira predsednik parlamenta.

"Demokratska partija Kosova (DPK) treba da predloži kandidata za predsednika Skupštine Kosova i koliko sam shvatio ako taj predlog ne prođe onda bi mogli da uslede novi parlamentarni izbori na Kosovu", rekao je Petrović.

Sa druge strane, ako predsednik skupštinebude izabran onda u narednih 15 dana, Hašim Tači iz PDK treba da formira vladu, a ako ne uspe onda kosovska predsednica Atifete Jahjaga treba da mandate poveri nekom drugom, rekao je Petrović čiji je SLS na prošlim izborima nastupio u okviru "Srpske liste".

Bivši potpredsednik kosovske skupštine Petar Miletić izjavio je da nakon što je ustavni sud ocenio neustavnim izbor Ise Mustafe za predsednika parlamenta očekuje da ustavni sud skupštini da jasne instrukcije za ponovni izbor predsednika parlamenta.

Miletić je u izjavi Tanjugu naglasio da nakon toga treba da usledi sednica skupštine na kojoj će prema tim instrukcijama biti izabran predsednik skupštine, a nakon toga najverovatnije i vlada.

U slučaju da kosovska skupština ne uspe da izabere predsedika parlamenta kosovska predsednica će raspisati nove izbore, dodao je Miletić.

Odluku suda pozdravio je i koalicioni blok Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo (DSK-ABK-IK), ističući da je to u njihovu korist, a odluku je pozdravila i Tačijeva Demokratska partija Kosova (DPK).

Koalicioni blok DSK-ABK-IK je istakao da je odluka u korist te koalicije, jer otvara put formiranju kosovskih institucija.

Ramuš Haradinaj, predloženi kandidat tog koalicionog bloka za kosovskog premijera, rekao je da ustavni sud ne može da odbaci pravo većine u skupštinu da predlaže predsednika skupštine.

U Tačijevoj DPK ocenjuju da je odluka ustavnog suda čin uspostavljenja ustavnosti na i snažan pokazatelj da je volja kosovskih građana izražena na parlamentranim izborima 8. juna neotuđiva.

"Pozivamo sve strane da uvažavaju ovu odluku kako bi se otvorio put konstituisanju skupštine i vlade Kosova. DPK će, kao nosilac državnotvorenih procesa Republike Kosova u skladu sa mandatom koji je dobila od građana Kosova intenzivno raditi da se što pre formiraju nove institucije Kosova u skladu sa mandatom koji je dobila od građana Kosova na parlamentarnim izborima", saopštava DPK.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи