Читај ми!

Regionalna konferencija o raseljenima u septembru

Kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić kaže da će u saradnji sa OEBS-om narednog meseca biti organizovana regionalna konferencija. Cilj je da se pronađu trajna rešenja kada je u pitanju povratak raseljenih na Kosovo.

Dalibor Jevtić je rekao da bi na konferenciji u septembru, pored lokalnih trebalo da učestvuju predstavnici vlada Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Jevtić se u Kosovu Polju sastao sa ambasadorom OEBS-a na Kosovu Žan-Klod Šlumberžeom, sa kojim je razgovarao o temama koje se pre svega tiču pitanja bezbednosti povratnika, javlja Tanjug.

"S druge strane razgovarali smo o izradi dokumenta koji treba da preraste u zakon, a radi se o dokumentu koji se tiče interno raseljenih, kao i o svemu što je doprinela misija OBES-a, kada je u pitanju izrada nove strategije za zajednice i povratak. U svemu ovome je OEBS imao važnu ulogu", rekao je Jevtić.

Šlumberže je posle sastanka, kako je saopšteno iz Kancelarije za informisanje Ministarstva za zajednice i povratak, ocenio da su u OEBS-u sada fokusirani na neke strvari za koje je zajednički ocenjeno da su važne, a tiču se vlasničkih prava, jezika, uslova za povratak, zaštite kulturne baštine i dijaloga.

Jedna od važnih tema sastanka Jevtića i Šlumberžea je bilo današnje obeležavanja nestanka dvoje novinara u okolini Orahovca pre 16 godina.

"Dokle god ne dobijemo odgovore na pitanje o sudbini Đura Slavuja i Ranka Perenića, novinara RTV Prištine, kao i odgovore na sva pitanja koja se tiču počinioca ubistava i zločina u Starom Gracku, Goraždevcu kao i napada na autobus 'Niš-ekspresa', do izgradnje poverenja na Kosovu će teško doći", ocenio je Jevtić.

Naglasio je da se odgovorni moraju kazniti u skladu sa zakonom kako zbog pravde i istine tako i zbog izgradnje poverenja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво