Читај ми!

Vučić odgovara na demarš EU

Premijer Aleksandar Vučić održaće u petak konferenciju za novinare povodom demarša Evropske unije zbog mogućeg povećanja izvoza u Rusiju.

Aleksandar Vučić će konferenciju za novinare održati u podne, saopšteno je iz Kabineta predsednika Vlade Srbije.

Kako javljaju agencije, Evropska unija uputila je demarš Vladi Srbije u kojem poziva da Srbija, kao kandidat za članstvo u Uniji, ne iskoristi ruske uzvratne sankcije Uniji kako bi plasirala svoje proizvode Rusiji.

U Briselu nema zvaničnog komentara. Za RTS kažu da ne mogu da komentarišu najavljeno obraćanje premijera Vučića. Ali za sve u vezi sa trgovinskim odnosima sa Rusijom, portparol Štefana Filea upućuje na zaključke nedavnog sastanka šefova diplomatije EU.

"Mi, kao Evropska unija, očekujemo od zemalja kandidata da se uzdrže od mera koje su usmerene na korišćenje mogućnosti za trgovinu nastalih posle uvođenja sankcija Rusije Evropskoj uniji", rekao je portparol komesara za proširenje EU Peter Stano.

Evropska unija je juče izrazila očekivanje da zemlje kandidati koje pregovaraju o članstvu u EU, uključujući Srbiju i naročito Tursku, kao i Brazil, Argentinu, Urugvaj, Švajcarsku, ne iskoriste ruske uzvratne sankcije EU da bi preuzeli mesto evropskim izvoznicima hrane na ruskom tržištu.

Zvaničnici u Evropskoj komisiji naglasili su da je to "više pitanje morala i solidarnosti" sa EU, uz opasku da su ministri EU poručili da je cilj evropskih sankcija Rusiji da se "hitno izdejstvuje političko, održivo rešenje" za ukrajinsku krizu.

Danas se oglasilo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocenom da apel Brisela trećim zemljama da ne izvoze poljoprivredne proizvode u Rusiju pokazuje da EU ne želi da napusti perspektivno rusko tržište.

Ruski MSP veruje da će države na koje se apel EU odnosi samostalno odlučiti kako će se ponašati u novonastaloj situaciji.

Oglasio se i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić. Rekao je da se od Srbije traži da državnim merama ne podstiče izvoz na štetu Evropske unije.

"Srbija nije ni uvodila bilo kakve posebne mere kojima bi podsticala takve aktivnosti. Mi ćemo pažljivo razmotriti to mišljenje Evropske unije i o tome će vlada zauzeti stav", rekao je Dačić.

Trgovinska i poljoprivredna diplomatija ipak neće biti tema sutrašnjeg razgovora Ivice Dačića sa nemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom. Teme će, kaže Dačić, biti konsultacije o priključenju Srbije Evropskoj uniji.

"Za Srbiju je veoma važno da do kraja godine otvori neka poglavlja i stav Nemačke će o tome, bez obzira što EU čini 28 država, biti presudan. Njih će svakako interesovati planirano postepeno usaglašavanje naše spoljne politike sa spoljnom politikom EU kao deo procesa evropskih integracija", rekao je Dačić.

Ministarka poljoprivrede je, uz napomenu da Srbija ima poseban trgovinski sporazum sa Rusijom, sa svojim ruskim kolegom razmatrala načine kako da ga maksimalno iskoristi.

Rusija je 7. avgusta, kao kontrameru na sankcije EU i SAD, zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz članica Unije, SAD i još nekih zemalja, koje su joj uvele sankcije, povodom krize u Ukrajini.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je tada da će zabrana uvoza poljoprivrednih proizvoda sa Zapada pružiti ruskim proizvođačima priliku da povećaju proizvodnju i prodaju.

Demarš u diplomatskoj praksi predstavlja oštru reakciju na preduzimanje izvesnih mera u spornom pitanju.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво