Joksimović: Suština EU puta su reforme

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da proces pridruživanja EU nije pitanje moralnih obaveza nego jasno definisanih procedura, i izrazila uverenje da će EU pomoći Srbiji u reformama.

Joksimivićeva je istakla da su reforme suština i jedini jasan kriterijum na osnovu kojeg bi trebalo da mere našu spremnost za članstvo, javlja Beta.

"Ne radi se o moralnim ili drugim obavezama, nego o vrlo jasnim procedurama i zna se u kojoj fazi koja procedura važi i koja obaveza za zemlju kandidata", rekla je Jadranka Joksimović.

Na pitanje da li očekuje da EU tokom pregovora sa Srbijom pokrene pitanje sankcija prema Rusiji, Jadranka Joksimović je odgovorila da EU odlično poznaje privrednu, ekonomsku i socijalnu situaciju u Srbiji i da je sigurna da će Unija pomoći Srbiji na reformskom putu koji bi trebalo da dovede do suštinskog napretka u svim segmentima društva.

Ministarka je istakla da odnos Srbije i država kandidata sa EU u procesu pridruživanja nije odnos uslovljavanja ili nametanja zahteva, jer proces sam po sebi nije takav.

"Mi smo do sada kao zemlja kandidat u procesu pridruživanja ispunjavali sve što je bila naša obaveza. To ide etapno i nije u svakom trenutku isti nivo obaveza za zemlju kandidata. Mi ćemo to činiti i u budućnosti, kako proces bude napredovao, u skladu sa onim što budemo dogovorili sa našim evropskim partnerima, vodeći računa o našim državnim i ekonomskim interesima", rekla je Jadranka Joksimović.

"EU je organizacija koja forsira upravo proces odlučivanja konsenzusom i to je jasan dokaz da nije stvar uslovljavanja, već naše spremnosti i pripremljenosti da na funkcionalan i efikasan način primenimo neki standard", rekla je Jadranka Joksimović.

EU očekuje da zemlje kandidati koje pregovaraju o članstvu u EU, uključujući Srbiju i naročito Tursku, kao ni Brazil, Argentina, Urugvaj, Švajcarska i drugi ne iskoriste ruske uzvratne sankcije EU da bi preuzeli mesto evropskim izvoznicima hrane na ruskom tržištu, smatraju šefovi diplomatija država članica EU, koji su se sastali u petak.

Sa čisto pravnog međunarodnog stanovišta, od kandidata za članstvo ne može se tražiti da zaustave svoje kompanije, izvoznike hrane, koje bi želele da udovolje većoj potražnji ruskih partnera, rekli su agenciji Beta izvori u Evropskoj komisiji u Briselu.

Zvaničnici Komisije istakli su da je to "više pitanje morala i solidarnosti" sa EU, uz opasku da su ministri EU poručili da je cilj evropskih sankcija Rusiji da se "hitno izdejstvuje političko, održivo rešenje" za ukrajinsku krizu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво