Srbi: Euleks otežava sprovođenje sporazuma

Predstavnici lokalne samouprave sa severa Kosova ocenili su nakon zajedničkog sastanka u Kosovskoj Mitrovici da Euleks indirektno otežava sprovođenje Briselskog sporazuma.

Pored opredeljenosti i napora Vlade Srbije i rukovodstva četiri opštine sa severa Kosova i Metohije da se Briselski sporazum sprovede u celosti, najnovijim "poteziima Euleks dodatno otežava sprovodenje sporazuma", navodi se u saopštenju predstavnika Srba sa severa KiM.

Predstavnici lokalne samouprave sa severa Kosova najavili su da će na zahtev građana i predstavnika lokalnih samouprava, u petak biti održana zajednička sednica odbornika četiri opštine sa severa Kosova na kojoj će biti razmatrana novonastala situacija i doneti zaključci o daljem delovanju.

Očekujemo od misije Euleks da u međuvremenu, sa predstavnicima lokalnih samouprava, održi sastanak na kojem bi se razgovaralo o pravičnosti primene vladavine prava, naveli su predstavnici lokalne samouprave u saopštenju, a pri tom nisu davali izjave novinarima nakon sastanka u Mitrovici.

"Zahtevamo od Euleksa i međunarodne zajednice da za Srbe važe ista prava u primeni vladavine zakona kao i za sve ostale građane Kosova i Metohije", zatražili su oni.

"Dok se Albancima, optuženima za najteža krivična dela, omogućava odbrana sa slobode i u najgorem slučaju određuje kućni pritvor, za Srbe vaše posebna Euleksova "leks specialis" pravila, a to je da su krivi dok ne dokažu suprotno", smatraju oni.

Poražavajuće je da se ni garancije Vlade Srbije za odbranu sa slobode ne uvažavaju, a mogućnosti instrumenta kaucije i drugih garancija odbrane sa slobode, ne važe samo za Srbe, navode predstavnici lokalne samouprave.

U prilog njihovoj oceni, u saopštenju su podsetili na postupak misije prema suprugama sadašnjeg i bivšeg predsednika opštine Zubin Potok, ukazavši da su ih uznemiravali i više časova saslušavali u prostorijama misije Euleks u južnom delu Kosovske Mitrovice, iako su prethodno uredno dale izjave Kosovskoj policiji.

Sastanku u Kosovskoj Mitrovici prisustvovali su predstavnici četiri opštine sa severa Kosova, predstavnici privremenih opštinskih veća, načelnik mitrovičkog Okruga Vasa Jelić i Ljubomir Marić koordinator upravljačkog tima za formiranje Zajednice srpskih opština.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво