Читај ми!

Primedbe LSV-a na zakon o izgradnji

Liga socijaldemokrata Vojvodine uložila je primedbe na Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji, u kojima između ostalog zahteva da se ne umanjuju nadleženosti AP Vojvodine na ovom polju.

Naime, u Nacrtu zakona se, kako navode, u odnosu na prethodni tekst Zakona, ukida pravo AP Vojvodini da daje saglasnost na prostorne planove jedinica lokalne samouprave i generalne urbanističke planove na teritoriji pokrajine, prenosi Tanjug.

Isto tako, autori Nacrta su odlučili i da iz prethodnog Zakona sada obrišu stavove u kojima se AP Vojvodini poverava rešavanje po žalbi protiv prvostepenog rešenja o lokacijskim uslovima jedinice lokalne samouprave, donetog za građenje objekata koji se grade na teritoriji autonomne pokrajine, ukazuje LSV u saopštenju.

Među primedbama koje je Liga socijaldemokrata Vojvodine uputila juče Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Republičkoj agenciji za prostorno planiranje, je i to što Agencija treba da ima organizacionu jedinicu u sedištu organa AP Vojvodine, a može ih imati i u drugim mestima u skladu sa Statutom.

Naime, autori Nacrta su u tom stavu umesto AP Vojvodine, koja je ustavna kategorija, naveli sedišta regiona, a regioni kao teritorijalne organizacije ni u Srbiji, niti u njenom Ustavu još ne postoje, navode ligaši u saopštenju.

Prema LSV, u samom Nacrtu postoji niz grešaka, počev od toga da se iz prethodnog Zakona brišu stavovi koji nisu ni postojali, do onih suštinskih koje će, ukoliko se ne promene dovesti do toga da će investitori umesto za 200 dana, građevinsku dozvolu dobiti za 20, ali će im ipak do početka radova proći 200 dana.

Takođe, ukoliko Ministarstvo ne uvaži naše primedbe, do donošenja niza podzakonskih akata ovaj zakon neće moći da se sprovodi ističe LSV, koji je Ministarstvu skrenuo pažnju i da je period od 29. jula do 20. avgusta, u sred leta i godišnjih odmora, bio nedovoljan i loš za kvalitetnu javnu raspravu o tom Nacrtu zakona.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво