Linta: Bahato ponašanje službenika u konzulatima

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta uputio je otvoreno pismo ministarki spoljnih poslova Hrvatske Vesni Pusić povodom, kako kaže, "bahatog i nezakonitog ponašanja službenika u hrvatskim konzulatima u Beogradu i Subotici" prema prognanim Srbima u vezi sa sprovođenjem zakona o prebivalištu.

Miodrag Linta je u pismu podsetio da je 6. juna pisao predsedniku Vlade Hrvatske Zoranu Milanoviću u kome je izneo primere takvog ponašanja, prenosi Tanjug.

"Službenici u konzulatima u Beogradu i Subotici i dalje kontinuirano vrše pritisak na prognane Srbe da, ako imaju državljanstvo Srbije i srpsku ličnu kartu ili izbjegličku kartu odjave prebivalište i ponište hrvatsku ličnu kartu i pri tom se prema prognanim Srbima ponašaju bahato i iznose neistine da nemaju pravo na dve lične karte," iznosi Linta.

Prema podacima Koalicije udruženja izbeglica u prethodnih 12 meseci preko 30.000 prognanih Srba je bilo izloženo ovakvom ponašanju u konzulatima, dodaje Linta.

Linta podseća da hrvatski Zakon o prebivalištu omogućava svakom hrvatskom državljaninu koji ima hrvatsko prebivalište i važeću hrvatsku ličnu kartu, a živi u inostranstvu, da može prijaviti tzv. privremeni odlazak izvan Hrvatske na pet godina i na taj način ima dve lične karte tj. srpsku i hrvatsku ako živi u Srbiji.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica pita ministarku Pusić zašto do sada nije odgovorila na dopis koji je poslat Milanoviću a koji joj je šef kabineta hrvatskog premijera dostavio Pusićevoj 17. juna zamolivši ministarku spoljnih poslova i ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića da u okviru svojih nadležnosti odgovore na tvrdnje o ponašanju službenika u konzulatima.

On napominje i da je od Ostojića dana 30. jula dobio odgovor u kome kaže da je njegovo Ministarstvo poslalo dopis Ministarstvu spoljnih i poslova uput u kome iznosi koji mogu biti konkretni razlozi za privremeni odlaska iz Hrvatske uključujući školovanje, posao, lečenje itd. radi "obaveštavanja svih diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske".

Podsećajući da 29. decembra ističe rok do kada prognani Srbi moraju da prijave privremeni odlazak izvan Hrvatske na pet godina Linta pita zašto Ministarstvo Pusićeve nije navedene upute ministarstva unutrašnjih poslova poslalo konzulatima u Beogradu i Subotici da postupaju po njima ili ako ih je poslalo "zašto ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić nije insistirao da njegovi podređeni u konzulatima u Beogradu poštuju navedene upute?"

On na kraju navodi i konkretan primer bračnog para Olujić koj je proteran iz sela Blišani 1995. a kome je pre dva dana u konzulatu u Beogradu "službenica konzulata bahato rekla" da ne može da prijavi privremeni odlazak na pet godina već da mora trajno da ođavi hrvatsko prebivalište i poništi hrvatsku ličnu kartu ili da to može da učini samo ako je Ružica Olujić, inače dijabetičar koji se oporavlja od nedavne operacije, "šlogirana i nepokretna."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи