Читај ми!

Mihajlović: Očekujem da se Ivanović brani sa slobode

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović smatra da bi sudija trebalo da donese odluku da se Oliver Ivanović, čije se pojavljivanje i izjašnjavanje o optužnici očekuje 26. avgusta, brani sa slobode.

Mihajlović je, komentarišući mogućnost da se Ivanoviću onemogući odbrana sa slobode, uprkos garancijama Vlade Srbije da će se Ivanović pojaviti na suđenju, rekao da je to stvar suda, koji će o tome doneti odluku.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, direktor Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima je ukazao na pojedina obrazloženja, koja su se pojavila ovih dana u prištinskoj štampi, da po kosovskim zakonima, Vlada Srbije nema pravo da daje garancije za optuženog, ali da je to stvar sudijskog uverenja i da je uveren da će sudija to dobro razmotriti.

Mihajlović je naglasio da je to pre svega politički proces i da je u ovom trenutku nevažno za kosovsku političku scenu da li je Ivanović u pritvoru ili van pritvora, jer je uhapšen da bi bio sklonjen iz političkog života uoči parlamentarnih izbora na Kosovu.

Optužnica je duga 56 strana. U prvom delu Ivanović se tereti za navodno činjenje ratnog zločina za vreme sukoba na Kosovu 1999. godine, kaže Mihajlović i ocenjuje da tu njegovi advokati neće imati težak posao.

Drugi deo optužnice se tiče nekoliko zločina koji su se dogodili u Kosovskoj Mitrovici februara 2000. godine, rekao je Mihajlović i dodao da ni tu nema svedoka i da veruje i da će sud brzo doći do istine i da Ivanović nije kriv.

Mihajlović je ukazao da vlada Kosova neće moći da se formira bez Srba, ne samo zbog toga što su Srbi neophodni, zbog stvaranja skupštinske većine, nego i zato što je kosovska, albanska politička scena podeljena i bez Srba ne može niko da dobije vlast.

"Ovoga puta poslanici koji su u kosovskom parlamentu, a sa srpske su liste, ima ih devet, mogu ozbilno da doprinesu da se kosovska politika na neki način okrene prema rešavanju problema kosovskih Srba", zaključio je Mihajlović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво