Читај ми!

Otvaranje prvih poglavlja sledeće godine?

Pre početka naredne godine ne treba očekivati da otvaranje prvih poglavlja u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, saznaje "Tanjug" iz diplomatskih izvora u Briselu.

sedištu EU Tanjugu je rečeno da "među zemljama članicama preovladava raspoloženje da je neophodno još raditi na sprovođenju Briselskog sporazuma pre nego što se održi međuvladina konferencija o otvaranju poglavlja".

Tanjugov izvor ukazuje da je mogućnost da se međuvladina konferencija, kojom se formalno najavljuje otvaranje prvih poglavlja, održi u oktobru, zasad na nivou spekulacija.

Neimenovani diplomata kaže da se većina zemalja članica slaže sa stavom Nemačke da sa međuvladinom konferencijom treba sačekati dok se u potpunosti ne sprovedu odredbe sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine iz aprila prošle godine.

"Dogovor o priznavanju diploma, koji je odavno postignut, još nije sasvim sproveden, a dve strane još se nisu usaglasile o rešavanju problema u vezi sa pravosuđem, energijom i telekomunikacijama", podseća diplomata.

Tanjugov izvor dodaje da postoji "teoretska mogućnost" da se međuvladina konferencija održi na sastanku Saveta EU 24. oktobra u Luksemburgu, ali da je ta mogućnost "minimalna".

U Briselu kažu da su svesni da dobar deo krivice za zastoj u dijalogu i kašnjenje u primeni sporazuma počiva na Prištini, gde ni tri meseca nakon parlamentarnih izbora nije formirana vlada, ali da bi Beograd trebalo da učini više da se ono što je već dogovoreno primeni.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво