DSS: Razjasniti nejasnoće oko ugovora s "Etihadom"

Demokratska stranka Srbije ocenjuje da i dalje postoje mnoge nejasnoće u vezi sa ugovorom o prodaji JAT-a "Etihadu". Objavljeni ugovor o transakciji u potpunosti menja Okvirni ugovor o transakciji potpisan 1. avgusta 2013. godine, tvrdi se u saopštenju DSS-a.

DSS navodi da je vlada, pod pritiskom političkih partija i javnosti, objavila Ugovor o ulaganju, potpisan 1. avgusta 2013. godine, Ugovor o izmenama i dopunama ugovora o ulaganju iz 2013. potpisanog 31. jula 2014. godine i Okvirni ugovor o transakciji potpisan 31. jula 2014. godine, a dva od njih su potpisani samo dve nedelje pre "dugo odlaganog i nevoljnog objavljivanja", prenosi Tanjug.

DSS pita zašto vlada nije objavila originalni ugovor o transakciji iz 2013. godine.

"Prema Ugovoru o ulaganju iz 2013. godine "Etihad" treba da obezbedi finansiranje "Er Srbije" do 100 miliona dolara, od kojih je 40 miliona dokapitalizacija, kroz konvertibilni zajam (koji se pretvara u vlasništvo), dok su ostatak klasični zajmovi. Za iznos od 40 miliona dolara, Etihad je stekao 49 odsto vlasništva nad srpskim avio-prevoznikom", navodi DSS.

Ova stranka pita i zašto nije urađena procena vrednosti "JAT Keteringa" koji je integrisan u "Er Srbiju", a da nije urađena bilo kakva procena njegove vrednosti, te zašto obaveze Srbije nisu jasno i precizno definisane.

Zašto je celokupni rizik od eventualnog neuspeha zajedničkog preduzeća u krajnjem na Srbiji i zašto vrednost slotova (rezervisani vremenski periodi sletanja i uzletanja sa aerodroma) nije uzeta u obzir prilikom izračunavanja udela Srbije u zajedničkom preduzeću, pitaju iz DSS-a.

Takođe, zašto slotovi, koji su najvrednija imovina JAT-a, uopšte nisu vrednovani kao realna imovina koju JAT, odnosno Srbija, unosi "u brak" sa "Etihadom", navodi DSS, uz procenu da je njihova vrednost najmanje 800 miliona dolara.

Kolika je stvarna vrednost uloga Srbije u zajedničko preduzeće i kolika je vrednost investicija i gubitka profita na godišnjem nivou "Aerodroma Beograd" i NIS-a koji su praktično uključeni, kao srpska obaveza, u ovaj aranžman, postavljaju pitanje iz DSS-a.

"Previše je nejasnoća, spornih, pa i nesumnjivo štetnih rešenja u ovom poslu, da bi se sve završilo samo objašnjenjima da je JAT bio gubitaš, pa je onda sve dobro ma koliko loše bilo", zaključuje DSS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво