Dačić: Nema opasnosti od uvođenja viza

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da nema opasnosti od ponovnog uvođenja viza Srbiji zbog situacije u Ukrajini.

"Ta opasnost postoji, ne zbog Rusije ili Ukrajine, već zbog velikog broja lažnih azilanata, ali to pitanje nije na dnevnom redu već neko vreme, jer je i Nemačka donela propise koji Srbiju stavljaju u ravan sigurnih zemalja", rekao je Dačić novinarima u Bačkom Gradištu, prenosi Tanjug.

Šef diplomatije je istakao da ukidanje viza nije pitanje političke odluke već pitanje tehničkih kriterijuma. 

Dačić je rekao da pritisaka na Srbiju da se priključi sankcijama EU Rusiji ima i da to nije ništa novo, ali je istakao da Srbija želi da uđe u EU i da se što više ubrza tok pregovora, da se pronađe mirno rešenje za Ukrajinu.

Dačić je naveo i da je obaveza Srbije da do zatvaranja poglavlja 31, koje još nije ni otvoreno, usaglasi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU.

"Za to vreme, možemo da imamo neke specifičnosti, u odnosu na neke teme", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao da Srbija nije u ekonomskoj i političkoj situaciji da može jednostrano da prekine ekonomske projekte sa Rusijom.

"Želimo u EU, uz uvažavanje naših nacionalnih inetersa", rekao je Dačić, ističući da su pritisci veliki, ali da Srbija pokušava da nađe odgovarajući prilaz u interesu evropskog puta i zaštite nacionalnih interesa.

Govoreći o 100 dana rada vlade, Dačić je rekao da je zadovoljan radom svog Ministarstva. Ocenio je da su najveći rezultati ostvareni u domenu spoljne politike, ali ne samo u toku 100 dana rada ove vlade, već i i prethodne dve godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво