Читај ми!

Gojković: Vučić nije koristio uvredljive izraze

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odbacila je optužbe poslaničke grupe SDA Sandžaka-PDD da je prekršila poslovnik kada je premijeru Aleksandru Vučiću dozvolila da, kako tvrdi ta stranka, "najgrublje vređa" poslanika Šaipa Kamberija, "a potom i sve pripadnike albanske nacionalne manjine".

Obraćanje premijera Aleksandra Vučića na sednici parlamenta i njegovo podsećanje da građani imaju zakonsku obavezu da plaćaju električnu energiju ne predstavlja izazivanje i podsticanje nacionalne ili verske mržnje i netrepeljivosti, napisala je Gojković u odgovoru poslaničkog grupi SDA Sandžaka-PDD.

U odgovoru Gojkovićeve, u koju je Tanjug imao uvid, navedeno je da uvidom u stenografske beleške nisu pronađeni uvredljivi izrazi predsednika vlade prema narodnim poslanicima tako da nije bilo osnova za reagovanje predsednika skupštine.

"Kao predsednik Narodne skupštine dosledno se pridržavam Poslovnika i čuvam dostojanstvo parlamenta kao nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti u Republici Srbiji i uveravam vas da ću to i ubuduće činiti", navela je Gojkovićeva.

Ona je dodala da članove tog poslaničkog kluba obaveštava da smatra da obraćanje predsednika vlade narodnom poslaniku, sa podsećanjem na zakonsku obavezu izmirivanja dugovanja za potrošenu električnu energiju ne predstavlja izazivanje i podsticanje nacionalne ili verske mržnje i netrepeljivosti.

Gojkovićeva je navela koji član Poslovnika skupštine definiše da tokom postavljanja pitanja i davanja odgovora nisu dozvoljene replike i ukazivanje na povredu poslovnika, u vezi sa tvrdnjom poslanika SDA Sandžaka i PDD da su povređeni određeni članovi tog akta.

"Poslanička pitanja predviđena članom 204. Poslovnika Narodne skupštine predstavljaju jedan od instituta kontrole nad radom vlade i narodni poslanici imaju mogućnost da postavljaju pitanja i dobiju odgovor od vlade odnosno ministara, kao i da komentarišu odgovor na svoje pitanje", navela je predsednica skupštine.

Na njenu adresu prethodno je stiglo pismo grupe poslanika u kojem su naveli da je prekršila Poslovnik o radu pošto je tokom jučerašnjeg zasedanja "dozvoljavala premijeru Vučiću da najgrublje vređa lično narodnog poslanika Šaipa Kamberija, člana manjinske poslaničke grupe, a potom i sve pripadnike albnske nacionalne manjine, generalno ih optužujući".

"Vi ste bili u obavezi da se starate o primeni Poslovnika i da ne dozvolite da Vučić najgrublje krši odredbe čime nije poštovao dostojanstvo skupštine", piše pored ostalog u pismu koji su potpisali poslanici Kamberi, Sulejman Ugljanin, Riza Halimi, Enis Imamović i Sabina Dazdarević.

U nabrajanju članova Poslovnika koje je, po njihovom mišljenju Gojkovićeva povredila, ti poslanici su naveli da nije izrekla mere koje su povodom toga predviđene, a to je da prekine Vučića jer se više puta obraćao neposredno narodnom poslaniku, što nije dozvoljeno.

U pismu se kaže i da je Gojkovićeva prekršila Ustav, pošto je dozvolila "takve izlive mržnje i neprijateljstava prema narodnom poslaniku i Albancima generalno, stavljala u diskriminatorski položaj i poslanika i nacionalnu zajednicu koju predstavlja".

"Ogorčeni vašim vođenjem sednice i neprijateljskim ponašanjem predsednika vlade prema poslaniku lično i celoj lalbanskoj zajednici Preševske goline, koju poslanik Kamberi predstavlja, tražimo javno izvinjenje", zaključuju posalnici SDA Sandžaka i PDD u pismu predsednici skupštine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво