Novim zakonom olakšava se usavršavanje lekara

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti biti olakšano usavršavanje lekara. Pravi rezultati smanjenja lista čekanja od 10 do 15 odstvo očekuju se naredne godine, rekao je Lončar.

Ministar zdravlja kaže da trenutno nedostaju lekari specijalisti poput anesteziologa i radiologa, prenosi Tanjug.

Izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je prošao Vladu Srbije, olakšano je usavršavanje lekara, rekao je Lončar.

Više neće morati posle položenog državnog ispita da se odrade dve godine lekarskog staža da bi dobili specijalizaciju, objašnjava ministar.

"Takođe, odobriće se i volonterske specijalizacije za deficitarne grane medicine", naglasio je Lončar.

Što se tiče lista čekanja koje bi do kraja godine trebalo da budu smanjene od 10 do 15 odsto, ministar je rekao da svuda u svetu postoje liste, ali da "mi ne tražimo u tome opravdanje".

"Gledaćemo, tamo gde može, da liste čekanja više ne postoje, a ukoliko to kod pojedinih operacija nije moguće, onda da to čekanje bude u razumnom roku" kaže Lončar. 

Ministar zdravlja zadovoljan je učinjenim u prvih 100 dana Vlade u njegovom resoru.

Kao posebno dobro urađen posao ističe reagovanje zdravstvenog sistema u nedavnim poplavama za koje je stigla i pohvala Svetske zdravstvene organizacije.

Međutim, kako kaže, nije zadovoljan radom menadžmenta u pojedinim zdravstvenim ustanovama koji urgentne probleme unutar kuće ne rešavaju, već o tome "pišu ministru".

"Mi ćemo proceniti njihove rezultate rada, pa ćemo i mi njima poslati adekvatna pisma", izjavio je ministar zdravlja.

Lončar je najavio da će pacijenti iz Srbije, koji su do sada odlazili u Tursku na lečenje specifičnih tumora mozga, od 1. januara naredne godine moći da se leče i u našoj zemlji jer će KCS dobiti gama nož.

Sredstava za nabavku gama noža stigla su iz donacije, a nabavka ovog savremenog aparata za radiohirurgiju tumora mozga koštaće više od četiri miliona evra, objasnio je Lončar.

Ministar zdravlja rekao je da zakonom zabranjeno zapošljavanje, koje važi i za lekare, nikako ne znači da neće biti zapošljavanja u zdravstvu, već da će se popunjavati sva upražnjena radna mesta.

Govoreći o programu transplantacija, ministar Lončar kaže da je ove godine bilo problema sa donorima i da nije bilo dovoljno saglasnosti porodica.

"Mislim da ćemo u drugoj polovini godine to nadoknaditi, ali neophodna je ozbiljna akcija od septembra i pomoć medija. Moramo menjati svest kod ljudi", naglašava Lončar.

Ministar zdravlja kaže da je zdravstveni turizam veliki potencijal naše zemlje, posebno u oblasti stomatologije i plastične hirurgije.

Govoreći o novoj listi lekova, kojom je predviđeno da cena pojedinih lekova budu niže 30 do 50 odsto, Lončar kaže da se moraju ispoštovati sve procedure.

Neophodno je da se dobije saglasnost Ministarstva finansija, zakonodavstva, pa tek onda da se iznesu pred Vladu, realno bi bilo da se niže cene počnu primenjivati od 1. januara, rekao je Lončar.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво