Mali: Beograd ima domaćinsku vlast

Da vlast u Beogradu nije promenjena, grad bi bankrotirao, kaže gradonačelnik Siniša Mali. Gradski menadžer Goran Vesić ističe da je vlast u glavnom gradu prethodnih 100 dana pokazala da će razvijati Beograd i pretvarati ga u pravu metropolu bez dodatnih zaduživanja.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali navodi, sumirajući rezultate prvih 100 dana rada gradske vlasti u Starom dvoru, da je stanje kada je preuzeo grad bilo veoma loše i da je premašilo njegova očekivanja, prenosi Tanjug.

"Ni danas se ne zna sa kolikom i kojom imovinom raspolaže grad Beograd", ističe gradonačelnik i dodaje da su u prošlosti mnoge odluke donete na štetu grada.

Ocenjuje da je grad bio opljačkan, opterećen skupim projektima i lošim rukovođenjem i da nije imao budžet koji raste ali ni politiku koja građanima obezbeđuje više radnih mesta.

"Da nije promenjena vlast u Beogradu i politika kojom se vodio grad, da nisu promenjeni direktori javnih preduzeća, grad bi bankrotirao. Nismo imali šta da nasledimo i nastavimo osim dugova i morali smo da vadimo 'kestenje iz vatre', objašnjava Mali.

Konsolidacija gradskih finansija do kraja 2016.

Govoreći o rezultatima rada gradske vlasti, ističe da je budžet prvi korak ka konsolidaciji gradskih finansija koju očekuje do kraja 2016, da predviđa da se potroši onoliko koliko se zaradi, ali i u kome su veće kapitalne investicije nego prethodnih godina.

Kaže da je u prvih šest meseci ove godine vraćeno 2,5 milijardi dinara dospelih obaveza, a da će do kraja godine biti vraćeno ukupno 5,6 milijardi.

Mali kaže da za javna preduzeća postoji plan konsolidacije i restrukturiranja i da su te mere već preduzete, a da se prvi rezultati očekuju do kraja godine.

Kada je reč o 'Beogradu na vodi', Mali objašnjava da je do juče odneseno 13 kilometara šina, porušeno pet nelegalnih objekata, da se rešavaju imovinsko-pravni odnosi, a da će u septembru prostorni plan koji obuhvata taj projekat, biti stavljen na javni uvid.

Gradonačelnik kaže da do kraja 2016. i početka 2017. godine očekuje završetak radova na Prokopu što će omogućiti da se krene sa drugom fazom 'Beograda na vodi'.

Navodi da izgradnja metroa ostaje strateško opredeljenje gradske vlasti i da očekuje da krajem avgusta ili početkom septembra francuska delegacija dođe u Beograd zbog projekta za koji postoji mogućnost da se finansira kroz koncesije.

Kada je reč o socijalnoj politici, Mali je podvlači da ugrožene kategorije stanovništva nisu trpele od smanjenja budžeta.

Prema njegovim rečima, gradska vlast je izmirila dugove prema zaposlenim i nezaposlenim porodiljama kojima je prethodno rukovodstvo ostalo dužno 108,8 miliona dinara.

Govoreći o rezultatima u proteklih 100 dana, Mali kaže da su izgrađena dva nova vrtića i da se do septembra očekuje i vrtić u naselju Stepa Stepanović, kao i da se radi na OŠ "Danilo Kiš" u tom naselju.

Gradonačelnik ističe i da je uvećan budžet za kulturu, da su raspisani konkursi za direktore javnih preduzeća čiji se izbor može očekivati u septembru i da je gradska uprava postala pravi servis građana.

"Obećali smo Beograđanima da ćemo se truditi da opravdamo poverenje i trudimo se da budemo dobri domaćini, a ne rasipnici kao prethodna gradska vlast", ističe Mali.

Zadovoljan je, kaže, onim što je učinjeno za prvih 100 dana rada i da Beograd konačno ima domaćinsku vlast koja o njemu vodi računa kao o svojoj kući i svaog dana se trudi da uradi nešto za dobrobit Beograđana.

Vesić: Realizacija projekata bez dodatnih zaduživanja

Gradski menadžer Goran Vesić ističe da je gradska vlast u prethodnih 100 dana pokazala da će razvijati Beograd i polako ga pretvarati u pravu metropolu bez dodatnih zaduživanja.

"Sto dana nije dug period u bilo kojoj vlasti, ali može da pokaže u kom pravcu se ta vlast kreće. Pokazali smo da štedimo novac, da ne trošimo ono što nemamo i da sprovodimo razvojne projekte", objašnjava Vesić.

Navodi da će se projekti koji nisu ranije realizovani, raditi kroz javno-privatna partnerstva, koncesije i zajednička ulaganja što je drugačiji način u odnosu na prethodnu vlast, koja je to radila kroz uzimanje kredita i dodatno zaduživanje grada.

Gradska vlast je, smatra Vesić, pokazala da može da uštedi, da javna preduzeća mogu da funkcionišu u jedinstvenom sistemu sa Gradom i da ne moraju da troše više nego što je potrebno, već da više sredstava vraćaju u gradsku kasu.

Vesić dodaje i da se u prethodnih 100 dana moglo videti da javna preduzeća ne moraju da troše na advokatske usluge, kao i da gradska vlast može da pokrene mnoge projekte koji su stajali, poput onog za izgradnju beogradskog metroa.

"Pokazali smo da možemo da budemo vlast koja voli Beograd i koja razume da voditi Beograd ne znači samo raditi velike infrastrukturne projekte, već i male stvari koje svakodnevni život građana čine boljim", objašnjava gradski menadžer.

Navodi da će se i u narednom periodu renovirati mali trgovi, pokrenuti projekti uređenja fasada i da će se obogatiti turističke ponuda Beograda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво