Читај ми!

NDS neće podržati medijske zakone

Nova demokratska stranka izrazila je nezadovoljstvo zbog toga što vlada nije prihvatila neke od njenih amandmana na set medijskih zakona kojima bi se, kako smatraju u toj stranci, stanje na medijskoj sceni Srbije suštinski poboljšalo.

Poslanik NDS-a Janko Veselinović je novinarima u parlamentu rekao da je predlagač prihvatio amandmane tehničkog karaktera, dok oni suštinski važni, poput amandmana kojim je u Predlog zakon o javnom informisanju i medijima trebalo da bude unet pojam autocenzure, nisu prihvaćeni, prenosi Tanjug.

"Novinari najbolje znaju da li ima autocenzure i da li mogu da o svim događajima izveste kako im novinarska etika nalaže. Sigurni smo, takođe, da u sadašnjoj medijskoj sceni opozicija nije zastupljena onako kako bi trebalo da bude u jednoj demokratskoj državi", rekao je Veselinović.

Prema njegovim rečima, NDS je želela da amandmanom osigura i da se pred zakonom izjednače građani koji su u prošlosti plaćali TV pretplatu i oni koji to nisu činili, a pad iznosa naplaćenih pretpalatom je, kako smatra, nastao upravo posle maja 2013. godine kada je tadašnji vicepremijer Aleksandar Vučić najavio njeno ukidanje.

Rezultat toga je, kako je rekao Veselinović, bio da je umesto dve i po milijarde dinara mogućih sredstava, od građana naplaćeno samo 379 miliona dinara.

"Tražili smo da oni koji su redovno plaćali pretplatu budu privremeno oslobođeni plaćanja takse ukoliko pretplata od ostalih građana u međuvremenu ne bude naplaćena. Ako taj amandman ne bude prihvaćen imaćemo nejednakost građana", rekao je Veselinović.

Prema njegovim rečima, odnos vlade prema pomenutim amandmanima ne daje NDS-u mogućnost da podrži medijske zakone, iako se ta stranka i dalje koleba da li da, zbog moralne obaveze prema RTS i RTV, podrži zakon o javnim servisima.

Veselinović se osvrnuo i na jučerašnju sednicu parlamenta na kojoj su članovi vlade odgovarali na pitanja poslanika, istakavši da je premijer ugrozio dostojanstvo poslanika zatraživši od Šaipa Kamberija da plaća struju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара