Privredi na KiM neophodno oživljavanje

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da ta kancelarija namerava da izradi plan oživljavanja privrede na KiM. Socijalno-ekonomska situacija tamo je loša, a u srpskim sredinama između 60 i 70 odsto ljudi nezaposleno, ocenio je Đurić.

Đurić je parlamentarnom odboru za Kosovo i Metohiju podneo izveštaj o radu Kancelarije u prvih šest meseci ove godine, prenosi Tanjug.

Većina Srba živi od različitih oblika pomoći i davanja države, a takva situacija je dugoročno neodrživa, istakao je Đurić na skupštinskom Odboru za KiM.

Direktor kancelarije za KiM naveo je da je u srpskim sredinama na KiM nezaposlenost veća nego u bilo kom delu naše zemlje.

"Zato Kancelarija namerava da izradi plan oživljavanja privrede sa drugim ministarstvima", rekao je Đurić.

Podsetio je da je i ranije bilo finansiranja tamošnjih preduzetnika, ali da takva vrsta politike nije dala rezultate.

Đurić je ukazao je i da srpska strana dosledno sprovodi Briselski sporazum, što nije slučaj i sa Prištinom.

To se posebno odnosi na oblast pravosuđa jer septembar prošle godine je bio rok kada je u većinskim srpskim opštinama trebalo da se oforme novi sudovi i tužilaštva, podsetio je Đurić.

"Do toga nije došlo, ne zato što Beograd nije bio spreman da postigne dogovor o tome, već zato što predstavnici privremenih institucija nisu bili spremni na konačan dogovor", istakao je Đurić.

Nije im, kazao je, odgovarala odredba o osnivanju posebnih sudova i tužilaštava u opštinama sa srpskim većinskim stanovništviom.

Naglasio je da Priština nije poštovala ni deo Briselskog sporazuma koji se odnosi na integraciju pripadnika MUP-a Srbije u KP, kao i da 50 pripadnika MUP nije primljeno u "pokrajinske službe".

Osvrnuvši se na poglavlje 35 koje se tiče Kosova, Đurić je rekao da su eksplanatorni i bilateralni skrininzi završeni.

Podsetio je da su prvi put od jednostrano proglašene nezavisnosti, Srbi uzeli učešće na opštim parlamentarnim izborima.

Kako kaže, Vlada Kosova neće moći da se formira bez učešća srpskih predstavnika.

"Na taj način možemo da zaustavimo otimanje srpske imovine na KiM", rekao je Đurić.

Šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa EU Tanja Miščević poručila je da ako nema dijaloga Beograda i Prištine, nema ni pomaka u poglavlju 35 koje se tiče KiM.

Podsetila je da je do sada 14 poglavlja prošlo kroz analitički pregled i da je Vlada juče usvojila pregovaračku poziciju za poglavlje 32 (kontrola javnih finansija).

Prema njenim rečima, radi se na akcionim planovima za poglavlje 23 i 24, a koja se tiču reforme pravosuđa, borbi protiv korupcije i osnovnih prava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво