Читај ми!

Politika prema Ukrajini nepromenjena

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da se politika Srbije po pitanju krize u Ukrajini nije promenila i apelovao na predsednike Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Petra Porošenka, da ulože maksimalne napore ka mirnom rešavanju krize u Ukrajini.

"Mi želimo da se kriza u Ukrajini reši mirnim putem. Rusija i Ukrajina su naši prijatelji", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova, prenosi Beta.

Dačić je naveo da Srbija poštuje i podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali da smatra, na osnovu svog iskustva, da samo dijalog može da dovede do trajnog rešenja.

Istakao je da je Srbija spremna da, kao država koja je bliska i sa Ukrajinom, i sa Rusijom, i sa Briselom, i sa Vašingtonom, maksimalno pomogne i da će to i činiti kroz predsedavanje Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) tokom 2015. godine.

"Srbija ne može da sankcioniše veće i jače od sebe", istakao je Dačić i ponovio da će Srbija voditi računa o svojim državnim i nacionalnim interesima.

"Naravno, želimo da idemo ka Evropskoj uniji. Delikatnost naše pozicije je veoma jasna. Mi imamo ekonomski interes, nemamo alternativu tom ekonomskom interesu. Mi bismo mogli da razmišljamo o odustajanju od 'Južnog toka' kada bismo imali alternativu, ali još nisam čuo da je neko ponudio alternativu", poručio je Dačić.

Govoreći o očekivanom predsedavanju Srbije OEBS-u, ministar je naveo da je Srbija 15. jula u Beču predstavila svoj plan predsedavanja toj organizaciji i da postaje sve jasnije koliko će to biti težak posao, imajući u vidu situaciju u Ukrajini, ali i u drugim kriznim područjima.

"Sigurno da će biti potrebno mnogo političke mudrosti da Srbija uspe da obavi svoj posao tako da OEBS zaista funkcioniše", zaključio je Dačić.

Veliki pomak u spoljnoj politici 

Šef srpske diplomatije istakao je da je Srbija, za prvih sto dana rada Vlade, ostvarila veliki pomak u spoljnoj politici, prenosi Tanjug.

"Međunarodni položaj naše zemlje je mnogo bolji nego što je bio ranije. U toj oblasti je ostvaren veliki pomak", rekao je Dačić.

Komentarišući rad Vlade u proteklom periodu, on je rekao da je resorno ministarstvo "u punoj meri bilo angažovano" u ostvarivanju spoljnopolitičkih prioriteta, na prvom mestu, članstva zemlje u EU, zatim na jačanju saradnje sa susedima, kao i na očuvanju teritorijalnog integriteta.

"Ministarstvo spoljnih poslova je pripremilo izveštaj o radu i svima će u nedelju biti predstavljen", najavio je šef diplomatije.

On je ocenio i da Srbija nije "tema za razne vrste ultimatumuma i pritiske".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво