Читај ми!

Manco: Srbija i EU dele iste prioritete

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco ocenio je da je jedna od najvažnijih stvari koje je Vlada Srbije pokazala otkako je stupila na dužnost - svest da nastavak neophodnih reformi bez odlaganja nema alternativu.

Važno je usvojiti zakone pre isteka prvih sto dana, rekao je Manco Tanjugu i dodao da čestita Vladi prvih 100 dana rada, uz uverenje da će i u narednim danima biti isto tako produktivna.

Manco je primetio da je realizacija programa reformi koje je premijer Aleksandar Vučić najavio pre tri meseca u parlamentu predstavljala ambiciozan cilj i bez tragičnih posledica poplava u maju, ali da je Vlada bez obzira na to pokazala visok stepen posvećenosti.

"Ta snažna opredeljenost biće potrebna kada se Vlada i zemlja uskoro budu suočili sa novom fazom implementacije reformi. Tada će Vladi biti potrebna podrška Evrope i to na sve načine i svim sredstvima koji su na raspolaganju zemlji kandidatu za članstvo", rekao je italijanski ambasador.

Manco ukazuje i da je sadašnjost Srbije evropska i to ilustruje podacima da Srbija sa EU ostvaruje 60 odsto uvoza i izvoza, kao i da je Evropa daleko najveći investitor i donator.

"Mnogi Srbi doživljavaju Evropu kao stvarnu i već postojeću realnost: pitajte 1.450 srpskih studenata koji su do sada iskusili dobrobit programa Erazmus Mundus (program EK s ciljem unapređenja visokog školstva i razumevanja ljudu putem akadaske saradnje)", rekao je Manco.

Kako je dodao, Srbija i EU dele iste prioritete: ekonomski rast i zapošljavanje.

"I dobro je što vaša Vlada u ovih prvih sto dana pokazuje toliku angažovanost. Mislim pri tome na reforme tržišta rada, što će potpomoći da se pokrene ekonomski rast, unapređenje poslovne klime i napore da se srpska ekonomija učini transparentnijom, konkurentnijom i atraktivnijom za nove investicije", ističe Manco.

Srbija, takođe, na tom putu može da računa na snažnu podršku Italije kao predsedavajuće EU, ističe Manco.

"Želimo da pomognemo Srbiji da u narednih nekoliko meseci ostvari opipljive rezultate u procesu pridruživanja EU, tako što će otvoriti prva pregovaračka poglavlja", naglašava italijanski ambasador, dodajući da je to potvrdila i nedavna poseta ministarke spoljnih poslova Federike Mogerini.

Manco smatra da će jedan od najvećih izazova biti implementacija ambicioznih reformi jer nema mnogo vremena za oporavak i pokretanje privrede.

"Lično mislim da je privatizacija ključ: to će imati uticaj na budžet, biće način da se privuku strane investicije, ali, što je najvažnije, pretvaranjem neproduktivne industrije u vlasništvu države u moderne kompanije kojima se rukovodi na odgovarajući način će pomoći u ostvarivanju najvažnijeg cilja premijera Vučića - promene načina razmišljanja u Srbiji", zaključio je Manco.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво