Читај ми!

Đenero: Vlada prošla prvi teški ispit

Srbija ima potencijal da u kratkom roku postane ključna za konsolidaciju cele jugoistočne Evrope, celog Balkana i da zaista bude "ključar evropskih integracija", ocenio je ugledni hrvatski politički analitičar Davor Đenero. Konstatovao je da je Vlada premijera Aleksandra Vučića "prošla prvi teški ispit".

Davor Đenero je, povodom 100 dana srpske vlade, za Tanjug rekao da je očito da su ključni projekti Vučićeve vlade evropske integracije, ali ukazuje da to nije dovoljno ako, kako kaže, Srbija želi da preuzme poziciju regionalnog liderstva.

Potrebno je, sugeriše Đenero, sprovesti duboke ekonomske i političke reforme i primećuje: "Čini se da ova vlada ima snage za to".

Ekonomsku konsolidaciju je, kaže, moguće napraviti upravo na tragu projekta koji je izneo bivši ministar finansija Lazar Krstić.

Smatra da je šteta što je Krstić napustio vladu, ali i da je dobro što je ostao u Vučićevom timu.

"Ova vlada ima čvrst politički legitimitet, čvrstu političku većinu, a samim tim ima i manevarski prostor za ozbiljno sprovođenje reformi i na neki način nema nikakvog izgovora za njihovo nesprovođenje", naveo je Đenero.

Kada je reč o evropskim integracijama i liderstvu u regionu, Đenero kaže da je za to ključna izgradnja savezništva sa važnim evropskim državama.

"Srbija može uspostaviti i ključnu regionalnu ulogu pod uslovom da stekne čvrsto savezništvo sa nekima od ključnih evropskih zemalja, poput Nemačke koja snažno utiče na evropsku politiku, ili poput Italije koja je snažna država i članica G-7, a koja je do neke mere skeptična prema radikalnoj politici Evrope prema Rusiji", smatra Đenero.

Za Đenera je, kako kaže, zanimljivo posmatrati kako je Srbija za kratko vreme stekla savezništvo u kancelariji Angele Merkel i nemačkoj politici i kako je vidno osnaženo savezništvo između Srbije i Italije, jer to su dva diplomatska poteza na kojima Srbiji treba odati poštovanje.

"Posmatrano sa strane, stiče se utisak da je Vlada Srbije vrlo snažno započela svoj mandat iako ga je počela u nepovoljnim okolnostima humanitarne krize usled poplava", naveo je i dodao da se pokazalo da Vučić na unutarpolitičkom planu ima potencijal liderstva i da je iskusio krizni menadžment.

"Prvi teški ispit vlada je prošla", zaključio je Đenero.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи