Читај ми!

Novi ambasadori za veću ekonomsku saradnju

Novoimenovani ambasadori Srbije u Švajcarskoj i Brazilu predstavili su članovima skupštinskog Odbora za spoljne poslove svoje prioritete na diplomatskim dužnostima, među kojima je glavni - unapređenje ekonomske saradnje.

U razgovoru sa poslanicima pre odlaska na diplomatsku dužnost, nova ambasadorka Srbije u Švajcarskoj, Snežana Janković, istakla je da je "privlačenje švajcarskih investicija, predočavanjem potencijala naše zemlje", u vrhu prioriteta ambasade Srbije u Bernu.

Među elementima koje treba koristiti za učvršćivanje bilateralnih veza, ona je navela saradnju u okviru Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) gde Švajcarska, koja je ove godine predsedavajuća, može da pomogne Srbiji da se što bolje pripremi za svoje predsedavanje 2015.

Iako je Švajcarska među prvima priznala nezavisnost Kosova, ona ima veliki kontingent u okviru Euleksa, zalaže se za ostanak Kfora i svesna je bezbednosne situacije te, kako je navela Jankovićeva, i to može biti oblast u kojoj dve zemlje mogu razviti saradnju.

Istakavši značaj parlamentarne diplomatije, najavila je da će raditi na što češćim razmenama iskustava u tom domenu.

Ambasadorka je, takođe, navela da će uložiti napor kako bi se napravio precizan registar naših ljudi koji žive u Švajcarskoj gde čine prilično veliku dijasporu, kako bi se i te veze iskoristile.

Jankovićeva, koja je imenovana za ambasadora na rezidencijalnoj osnovi u Švajcarskoj, takođe je postavljena za ambasadora na nerezidencijalnoj osnovi u Lihtenštajnu, zemlji sa kojom, kako kaže, nemamo razvijene bilateralne odnose ali sa kojom svakako treba unaprediti saradnju.

Unapređenje ekonomske saradnje biće prioritet u radu i novoimenovanog ambasadora Srbije u Brazilu Veljka Lazića, koji je u razgovoru sa članovima Odbora za spoljne poslove podsetio da je Brazil sedma ekonomska sila u svetu i da se sve više profiliše kao globalni faktor na međunarodnoj sceni.

Za unapređenje ekonomske saradnje Srbije i Brazila postoji ogroman prostor, ocenio je novi ambasador, najavivši da će raditi pre svega na privlačenju investicija pošto, kako je rekao, imamo uverljive argumente, i pored velike geografske udaljenosti.

"Srbija treba da intenzivira bilateralne odnose i politički dijalog sa Brazilom", istakao je Lazić, podsetivši da Brazil nije priznao Kosovo "što je polazna tačka koja učvršćuje naše odnose, a pozicija Brazila je važna i za poziciju drugih zemalja Latinske Amerike".

Pored Brazila, ambasada Srbije u Braziliji pokriva još pet latinoameričkih zemalja na nerezedencijalnoj osnovi, zaključio je Lazić.

Podsetio je da će u Brazilu biti održane Olimpijske igre za dve godine, što će, kako je rekao, biti veliki izazov i za samu ambasadu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво