Читај ми!

Poslanička pitanja premijeru i ministrima

Premijer Aleksandar Vučić i članovi Vlade odgovarali su na pitanja poslanika u Skupštini Srbije. Najviše je bilo reči o tome kada će biti objavljeni ugovori sa "Etihadom" i "Fijatom", šta je Vlada uradila za 100 dana, a predstavnici albanske manjine pitali su kada će svi učenici od prvog do četvrtog razreda u Srbiji dobiti besplatne udžbenike.

19.03 - Završena sednica na kojoj su poslanici tražili odgovore od predstavnika izvršne vlasti. Nastavak sednice o amandmanima na zakone o privatizaciji i stečaju.

18.40 - Premijer kaže da pretpostavlja da će do kraja godine biti prve pravosnažne presude u postupku protiv vlasnika "Delte" Miroslava Miškovića.

18.15 - Ministar prosvete: Neće biti uvođenja novih niti ukidanja postojećih predmeta.

18.00 - Vučić je potvrdio da je njegova ideja da biznismen Milan Beko bude direktor "Železnica Srbije", ali da još nije postignut dogovor o tome.

17.30 - Srbija će do kraja godine iz Fonda solidarnosti EU dobiti između 40 i 50 miliona evra za sanaciju posledica poplava, kaže Jadranka Joksimović.

16.40 - Vučić obećao da će do 1. septembra đaci albanske nacionalnosti u Bujanovcu, Preševu i Medveđi dobiti besplatne udžbenike na albanskom, ali je istovremeno pozvao Albance da ispune svoju obavezu prema državi Srbiji i počnu da plaćaju struju.

16.15 - Premijer Vučić govori o "bitnim delovima ugovora" sa "Etihadom". Kaže da ne može da govori o ugovoru u celini da ne bi odao poslovnu tajnu. Pitanje o tom ugovoru postavio je poslanik Nove stranke Zoran Živković.

16.00 - Počela nova sednica parlamenta na kojoj će poslanici postavljati pitanja članovima Vlade.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da u Vladi Srbije nema lopova i da će se ponositi objavljivanjem ugovora sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima nakon što to odobri šeik Muhamed čiji dolazak očekuje.

Odgovarajući u Skupštini Srbije na pitanje poslanika Nove stranke Zorana Živkovića kada će, kao što je obećano, biti objavljeni ugovori kao što su oni sa "Etihadom", NIS-om i "Fijatom", Vučić je kazao da iz njemu nepoznatog razloga mnogi beže od odgovora i mnogi izmišljaju različite stvari o ugovorima.

"Država Srbija je uložila istu sumu novca, 40 miliona, kao i 'Etihad' i to nam je bilo potrebno odmah za dobijanje novih aviona, ali mi smo ti koji upravljamo. Ja čekam dolazak šeika Muhameda i uveren sam da će on odobriti i ponosiću se objavljivanjem ugovora i za 'Er Srbiju'", rekao je Vučić.

Premijer je demantovao i navode da su Arapi dobili vojvođansku zemlju za šest hiljada evra po hektaru.

Na zahtev poslanice Olgice Batić da preciznije kaže pojedine delove ugovora, premijer je rekao:

"Ne mogu (Etihad) nijedno založno pravo bez odluke države Srbije, ni hipoteku niti bilo šta slično. Ništa bez države Srbije. Mi imamo taj zlatni glas. Zaštitili smo se čak i po tom pitanju".

Kada je reč o ugovorima sa "Fijatom" i ugovorom o NIS-u, Vučić je naveo da su oni potpisani u vreme kada je na vlasti bila Demokratska stranka na čijoj je izbornoj listi Živković izabran.

Kada je reč o NIS-u, Vučić je rekao da je primedbe na taj ugovor izneo ne Živkoviću nego predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Premijer je u parlamentu najavio i da će uskoro biti potpisan ugovor sa "Mercedesom" o proizvodnji njihovih autobusa u FAP-u.

Lidera Nove stranke zanimalo je i "ko je platio muzičare da zabavlja ministre na ekskurziji u Nišu".

"Nisam čak ni čuo muziku, jer sam bio na donjem spratu, ali sigurno da država nije platila muziku, kao ni hranu, koju su ministri platili iz svojih džepova", odgovorio je Vučić.

Na pitanje Živkovića zbog čega na sajtu Ministarstva finansija nije postavljen izveštaj o donacijama za poplavljena područja, premijer je obećao da će se taj izveštaj biti dostupan "u ponedeljak, najkasnije u utorak na sajtu Vlade ili Ministarstva finansija".

"Izvinjavamo se, skandalozno je da to nije stavljeno (na sajt). Mislim da je to zbog promena u ministarstvu finansija", rekao je Vučić i istakao da će biti potpuno jasno gde će koji dinar otići.

Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović rekla je da će Srbija u novembru ili decembru iz Fonda solidarnosti EU dobiti između 40 i 50 miliona evra bespovratnih sredstava za otklanjanje posledica poplava.

Joksimovićeva je, u Skupštini Srbije, gde ministri odgovaraju na pitanja poslanika, rekla da je Srbija za ta sredstva formalno konkurisala juče, a da je mehanizam za apliciranje za pomenuta sredstva pokrenut još tokom trajanja poplava.

Iako će sredstva stići krajem godine, ona će moći da budu retroaktivno upotrebljena za već započete projekte obnove.

Vučić: Struja mora da se plaća

Premijer je obećao da će do 1. septembra đaci albanske nacionalnosti u Bujanovcu, Preševu i Medveđi dobiti besplatne udžbenike na albanskom jeziku.

Vučić se izvinio se pripadnicima nacionalnih manjina, istakavši da je sramota što ova Vlada nije ispunila obavezu i obezbedila udžbenike na manjinskim jezima, ali da to ne može biti razlog da Albanci na jugu centralne Srbije ne plaćaju struju.

Premijer je Kamberiju više puta tokom sednice poručio da "struja mora da se plaća", a nakon opaske tog poslanika da mu nije poznato da prava manjina zavise od plaćanja struje, poručio: "Ne morate da volite Srbiju, ali vas molim da je poštujete i počnete da izmirujete obaveze prema njoj".

Ministar prosvete i nauke Srđan Verbić rekao je da je u pripremi novi Zakon o udžbenicima i da će on pred poslanike stići u oktobru ili novembru.

Verbić je takođe rekao da neće biti uvođenja novih niti ukidanja postojećih predmeta, istakavši da nije dobro da se predmeti uvode uredbama.

Premijer Vučić je rekao u parlamentu da nije spreman da prihvati inicijative koje kažu da Srbija treba da "pobegne" iz projekta "Južni tok", koji, kako je ocenio, Srbiji može da donese veliku korist.

"Mi smo na putu ka Evropskoj uniji, ali naša obaveza je da nastavimo i poštujemo ono što je dobro za Srbiju", kazao je Vučić.

Srbija se, rekao je premijer, izborila za dobar ugovor o "Južnom toku". Iako je prvobitno bilo predviđeno da srpske kompanije u gradnji "Južnog toka" učestvuju sa 50 odsto, premijer saopštava nove detalje.

"Želim da vas obradujem, dobili smo ponudu ruske strane i zvanično da radiimo 100 odsto radova, što znači da se to povećava ukupno na 470 miliona evra da država Srbija odredi izvođače i da mi bez dinara našeg dobijemo te poslove", naveo je Vučić.

Vučić je penzionerima u Srbiji poručio da mirno spavaju i da će Vlada nastaviti da brine o njima, kao što je brinula i do sada.

"Penzioneri imaju pravo na mirnu starost, iako su mnogi do sada to pokušavali da im ospore", kazao je Vučić i istakao da penzioneri ne treba da se plaše onoga što čitaju po medijima.

O Miškoviću, Beku, Kostiću

Premijer Vučić je rekao da bi do kraja ove godine trebalo da bude doneta prvostepena presuda na suđenju vlasniku "Delte" Miroslavu Miškoviću.

"Video sam da su neki rekli: 'Postavite Miškovića da bude na čelu NIS-a', a postavili su Miškovića da bude šef Srbije. Ova država sada vodi postupak protiv Miškovića i biće presude do kraja godine", kazao je Vučić.

Vučić je potvrdio da je njegova ideja da biznismen Milan Beko bude direktor "Železnica Srbije", ali da još nije postignut dogovor o tome, prenosi Beta.

"Ne mislim da je (aktuelni direktor 'Železnica Srbije' Dragoljub) Simonović bolji menadžer od Milana Beka, i niko od vas to ne misli", kazao je Vučić poslanicima.

"Gospodin Beko u 'Knjazu Milošu' plaća porez, ali ima probleme s porezom i te probleme nisu ustanovili oni koji danas govore. Reč je o porezu iz 2007. godine, iz 'Luke Beograd'", kazao je Vučić.

Dodao je da "Luku Beograd" nije prodala sadašnja nego prethodna vlast, "a vi nama držite pridike o porezu koji mi pokušavamo da naplatimo, a vi ga niste registrovali".

Premijer je naveo da je "izvukao" podatke za direktora "MK komerca" Miodraga Kostića koji, kako je rekao, ubrzano plaća porez od 2012. godine.

Poslanik NDS-a Aleksandar Senić izneo je primedbu da osam od 13 najavljenih zakona nije doneto i ne nalaze se ni u skupštinskoj proceduri.

"Dakle, priča tome da je Vlada ispunila 92 odsto obećanja ne stoji", podvlači Senić.

Predsednik Vlade kaže da su iz korpusa zakona koji se tiču poboljšanja investicionog ambijenta doneti najvažniji zakoni.

"Mogu da kažem da sam zadovoljan. Doneli smo 31 zakon za sto dana, pri tome smo 40 dana imali poplave", naveo je Vučić.

U parlamentu su ministri privrede i državne uprave i lokalne samouprave Dušan Vujović i Kori Udovički, koji učestvuju u raspravi o amandmanima na Predlog Zakona o privatizaciji i Izmene i dopune Zakona o stečaju.

U Skupštinu su bili i ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović, ministar prosvete Srđan Verbić, ministar sporta Vanja Udovičić, ministar rada Aleksandar Vulin.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво