Читај ми!

Rasprava o privatizaciji i stečaju

Poslanici raspravljali o amandmanima na predloženi zakon o privatizaciji i na izmene Zakona o stečaju, na koje je uloženo ukupno 139 amandmana. Nova stranka podnela amandmane na sve članove zakona o privatizaciji.

23.47 - Poslanici Skupštine Srbije završili su pretres oko 140 amandmana na privredne zakone, a sednica je sa prekidom od tri sata koliko je trajalo ispitivanje premijera i ministara, trajala skoro osam sati.

19.10 - Poslanici nastavili raspravu o amandmanima na zakone o privatizaciji i stečaju. 

16.00 - Prekinuta je rasprava o amandmanima. Počela je nova sednica na kojoj poslanici od 16 do 19 sati, kao svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, postavljaju pitanja premijeru Aleksandru Vučiću.  

14.40 - Vlada prihvatila amadman poslanika LSV-a na zakon o privatizaciji, po kojem kupac poljoprvrednog zemljšta može biti samo damaće lice.

11.40 - Nova stranka traži brisanje svih 95 članova zakona o privatizaciji. Žustra polemika poslanika SNS-a i predstavnika opozicije o svrsishodnosti amandmana.

10.30 - Počela rasprava o amandmanima na predložene zakone o privatizaciji i stečaju. 

10.05 - Sednica parlamenta počela postavljanjem poslaničkih pitanja

Na Predlog zakona o privatizaciji podneto je 116 amandmana, od kojih je usvojeno devet, a na Predlog izmena i dopuna Zakona o stečaju 23 amandmana, od kojih je Vlada usvojila šest. Na izmene i dopune Zakona o postpuku registracije u Agenciji za privredne registre nisu uloženi amandmani.

Brisanje svih 95 članova izmena Zakona o privatizaciji je jedini način da se taj zakon popravi, ocenio je poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević, koji je sa partijskim kolegom Zoranom Živkovićem podneo amandmane na sve članove tog zakona.

Amandmani poslanika Nove stranke izazvali su žestoku polemiku između članova Srpske napredne stranke i predstavnika opozicije o smislenosti tih amandmana i kvalitetu izmena Zakona o privatizaciji, koje je predložila Vlada.

Podršku amandmanima Nove stranke najavila je Gordana Čomić iz Demokratske stranke.

Vladimir Đukanović iz SNS-a ocenio je da su amandmani Nove stranke na sve članove izmena Zakona o privatizaciji "besmisleni" i da se time nepotrebno produžava današnji rad parlamenta.

Dragan Šormaz iz SNS-a naveo je da su poslanici Nove stranke "neozbiljni i da opstruišu rad Skupštine".

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović uzvratio je da niko ne može da osporava pravo poslanika da podnese amandman.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički ocenila je da se iz preduzeća koja će se privatizovati po novom zakonu moraju izvući ekonomska korist i razvojni efekti za zemlju.

"Jedina šansa koju imamo za, nažalost, danas već mali broj preduzeća koja će se privatizovati po Predlogu zakona o privatizaciji je da iz njih izvučemo čistu ekonomsku korist i razvojne efekte za zemlju tako što ćemo se otvoriti ka fleksibilnim formama", ukazala je Udovički.

Ona je navela da je Predlog zakona o privatizaciji danas neophodan i moguć, a da je prethodni zakon bio dobar za vreme za koje je i donet.

Tada je, kako je navela, trebalo privatizovati više hiljada preduzeća i tada su kapaciteti i na strani vlasti i na strani kontrole bili mnogo slabiji nego danas.

Braneći izmene Zakona o privatizaciji, poslanik naprednjaka Zoran Babić je izjavio da su taj predlog podržali Svetska banka i Međunarodni monetarni fond.

Novim poslanicima sa liste SPS-PUPS-JS Gordani Topić i Đorđu Čabarkapi potvrđeni su madati.

Poslanici će od 16 časova postavljati pitanja predstavnicima Vlade, a toj sednici prisustvovaće i premijer Aleksandar Vučić.

Poslovnikom o radu parlamenta predviđeno je da poslanici svakog poslednjeg četvrtka u mesecu članovima Vlade postavljaju pitanja o različitim temama. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи