Đurić: Zajednička budućnost bez mržnje

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je u Prištini sa oficirom za vezu Beograda Dejanom Pavićevićem i naglasio da je za Srbe i Albance na Kosovu potrebna zajednička budućnost bez mržnje.

Đurić kaže da su među temama sastanka sa Pavićevićem bila ekonomska pitanja i naglasio da bi trebalo razgovarati sa predstavnicima kosovskih institucija o problemima koji se tiču i Srba i Albanaca, prenosi Fonet.

"Razgovarali smo kako da ekonomske potencijale koji postoje objedinimo i, zajedno sa predstavnicima privremenih institucija, radimo na projektima koji bi bili značajni za obe zajednice", naglasio je Đurić.

Dodaje da je bilo reči i o tome kako na širem području centralnog Kosova žive Srbi i sa kakvim problemima se suočavaju.

Đurić podseća da je u Prištini do pre 15 godina živelo 42.000 Srba, koji su život gradili sa svojim komšijama Albancima.

"Žalosna je činjenica da danas u Prištini Srba više nema, kao što je žalosna činjenica da 247 000 interno raseljenih još uvek nisu dobili mogućnost da se u punoj meri vrate na KiM", istakao je Đurić.

Naglašava da je imperativ stvoriti budućnost "u kojoj se zajednice na KiM neće gledati sa mržnjom, nego će živeti, ako ne mogu da žive zajedno, a ono barem u miru, jedni pored drugih i da i u ekonmoskom smislu ta budućnost bude perspektivna jer, kada ekonomija dobro funkcioniše svi manje misle na probleme i medđusobne sukobe i razmirice", podvukao je Đurić.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), Đurić je podsetio ZSO centralni deo sporazuma u Briselu i da se intenzivno vode razgovori o njenom formiranju.

"Sa predstavnicima Srba u Gračanici i u drugim sredinama, gde su, za razliku od Prištine, Srbi opstali, razgovaramo kako da na najefikasniji način podignemo ZSO", objasnio je direktor kancelarije za KiM.

Zajedno sa Pavićevićem u Prištini posetio je Crkvu Svetog Nikole, gde ih je dočekao prištinski paroh, otac Stevo Mitrić.

Đurić je, posle Prištine posetio Gračanicu, gde je razgovarao sa predstavnicima lokalnih institucija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи