Libija, nema povređenih srpskih državljana

Otpravnik poslova Ambasade Srbije u Libiji Gradimir Gajić rekao je za RTS da nema saznanja da li ima povređenih ili nastradalih državljana Srbije u najnovijim sukobima u toj zemlji.

"Mi kao ambasada nemamo informaciju da je bilo ko od naših građana povređen ili stradao u najnovijim dešavanjima u Libiji i to možemo pouzdano da kažemo, jer nam se niko nije obraćao da je životno ugrožen", naveo je Gajić.

Kaže da je ambasada u dnevnom kontaktu sa našim građanima koji se javljaju da pitaju, pre svega, za situaciju u Tripoliju i mogućnostima eventualnog odlaska u Srbiju.

"Jedina mogućnost da se sada otputuje iz Libije jeste da se ide drumskim putem do gradića Đerbe i avionom do Tripolija, i onda sutradan za Beograd", ističe Gajić.

Prema njegovim rečima, ima i letova i sa aerodroma Misurata i Metiga i malih aerodroma koji su u blizini Tripolija, kaže Gajić i ističe da je tu problem što ne postoji red letenja i nije lako doći do aviona.

Gajić kaže da u Libiji trenutno boravi od 150 do 200 građana Srbije i da su to uglavnom ljudi koji rade u naftnim kompanijama i medicinski radnici.

Sukobi se dešavaju, kako je dodao, uglavnom na periferiji Tripolija, na aerodromskom putu, što je negde pet-šest kilometara od centra grada.

Pogođena rezidencija, a ne ambasada

On je objasnio da Ambasada Srbije nije pogođena, već rezidencija ambasadora i da je to, prema proceni, bila slučajnost.

"Mi kao ambasada nećemo napustiti Libiju, ostajemo ovde do daljeg, jer bi to imalo uticaja na bilateralne odnose", rekao je Gajić.

Napominje da se u gradu mogu čuti detonacije, da je pucnjava i da je atmosfera mnogo lošija nego pre, jer je nestalo i struje, vode, gasa i goriva.

"Benzinske pumpe ne rade, što stvara dodatnu nervozu kod libijskih građana i osećaj neizvesnosti i nepredvidivosti šta će se dalje desiti", naveo je Gajić, ali i istakao da  situacija "generalno nije haotična".

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio je ranije danas da, s obzirom na intenziviranje oružanih sukoba u Libiji i krajnje nestabilnu bezbednosnu situaciju u Tripoliju, Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje svim građanima Srbije da hitno napuste Libiju i uzdrže se od putovanja u tu zemlju.

U Libiji su pre dve nedelje počeli oružani sukobi frakcija, u kojima je poginulo skoro 100 ljudi, a ranjeno 400. Takvog sukoba nije bilo od građanskog rata 2011, kada je svrgnut libijski vođa Muamer Gadafi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво