Читај ми!

Poslanici o medijskim zakonima

Poslanici razmatrali set medijskih zakona. Ti propisi garantuju slobodu medija u skladu sa evropskim standardima, rekao ministar Ivan Tasovac. Žustra rasprava o stanju u medijima.

19.45 - Parlament završio raspravu o setu medijskih zakona, a rad će nastaviti sutra pretresom amandmana na privredne zakone.

15.30 - Žustra rasprava između poslanika Nove stranke Zorana Živkovića i SNS-a Zorana Babića o odgovornosti pojedinih političara za stanje u medijima u vreme kada su ubijeni Slavko Ćuruvija i Milan Pantić i tokom akcije "Sablja".

13.20 - Poslanica Aleksandra Jerkov rekla je da je DS uložio veliki broj amandmana na set medijskih zakona i naglasila da bez njihovog usvajanja neće podržati propise. 

12.00 - Polemika poslanika NDS-a i SNS-a Marka Đurušića i Zorana Babića o TV pretplati. 

11.30 - Šef poslaničke grupe NDS-a Marko Đurišić kaže da je pretplata dobar način finansiranja javnog servisa, da se ne bi pretvorio u javni servis Vlade Srbije. NDS podneo 30 amandmana.

10.05 - Počela sednica Skupštine na kojoj poslanici raspravljaju o setu medijskih zakona. Ministar Ivan Tasovac obrazlaže zakone. 

Ministar za kulturu i informisanje Ivan Tasovac rekao je da se usvajanjem seta medijskih zakona obezbeđuje pravovremeno, istinito, potpuno i nepristrasno informisanje i izlazak države iz medija do sredine iduće godine.

Zakon o javnom informisanju i medijima je krovni zakon, rekao je Tasovac u Skupštini, obrazlažući Predlog zakona o javnom informisanju, Predlog zakona o elektronskim medijima i Predlog zakona o javnim medijskim servisima.

Tasovac je naglasio da ti zakoni garantuju slobodu medija u skladu sa evropskim standardima i naveo njegove ciljeve:

"Ciljevi su stvaranje uslova za profesionalne medije, uspostavljanje okvira koji garantuje slobodan protok ideja i mišljenja, bez mešanja države koje bi bilo ograničavajuće i jasno je definisan javni interes, finansiranje, zaštita prava urednika, novinara i podsticanje novinarskog udruživanja, zaštita maloletnika, zabrana govora mržnje."

Prema njegovim rečima, zakonom je definisan izlazak države iz medija, odnosno rok za privatizaciju - 1. jul naredne godine i obaveza da pet godina taj medij zadrži istu delatnost.

"Ukoliko do 1. jula 2015. godine ne bude prodat kapital, postupak prodaje se obustavlja, akcije će biti ponuđene zaposlenima, a ukoliko zaposleni odbiju ponudu, kapital prestaje da postoji i briše se iz registra medija", rekao je Tasovac.

Ministar je naveo da regulatorno telo za elektronske medije – Republička radiodifuzna agencija menja naziv u Regulatorno telo za elektronske medije – da je odgovorno Skupštini, a savet tog tela ima devet članova.

Tasovac je podsetio da do 17. juna 2015. mora biti završena digitalizacija, a da je usvajanje tog zakona preduslov za digitalizaciju.

Kada je reč o zakonu o javnim medijskim servisima, odnosno o RTS-u i RTV-u, Tasovac je istakao da predloženi zakon predviđa ukidanje pretplate i prelazak na finansiranje iz taksi.

"Javni medijski servisi vodiće evidenciju plaćanja taksi, a ona će se plaćati na dva odvojena računa – RTS-a i RTV-a, s tim što će 30 odsto sredstava sa računa RTV-a ići RTS-u", rekao je Tasovac.

Ministar Ivan Tasovac rekao je da bi malo koja vlast donosila medijske zakone koji su trenutno predmet skupštinske debate, da želi cenzuru.

"Malo koja izvršna vlast bi donosila ovakve zakone ako želi cenzuru. Ovi zakoni su najbolje usklađeni sa najboljim evropskim praksama", rekao je Tasovac odgovarajući na najčešće kritike opozicije da u Srbiji ima cenzure i autocenzure.

Polemika o RTV pretplati 

Šef poslaničke grupe DS-a Borislav Stefanović pitao je ministra Tasovca da li ima neku poruku za one koji su do sada redovno plaćali RTV pretplatu, pošto je jednim iz seta medijskih zakona predviđeno njeno ukidanje, a sankcija za one koji je nisu plaćali ne postoji.

Stefanović je naglasio i da ne veruje da je Evropska komisija tražila od Vlade Srbije da ukine lokalne i regionalne javne servise i ukazao da će ti mediji biti ugašeni, novinari ostati bez posla, a građani bez informisanja o lokalnim temama.

Šef poslaničke grupe Nove demokratske stranke Marko Đurišić ocenio je da su medijski zakoni rađeni u skladu sa propisanim procedurama, ali da je greška što se oni donose po hitnom postupku.

Đurišić je takođe optužio premijera Aleksandra Vučića da je pozivao građane da ne plaćaju RTV pretplatu, što je odbacio šef poslaničkog kluba SNS-a Zoran Babić.

Đurišićeva izjava da je Vučić prošle godine na Fejsbuk profilu napisao da će televizijska pretplata biti ukinuta, izazvala je burnu reakciju Babića koji je rekao da nije istina da je Vučić pozivao na neplaćanje pretplate.

Rasprava o stanju u medijima  

Početak popodnevnog dela sednice obeležila je rasprava između poslanika Nove stranke i Srpske napredne stranke o odgovornosti pojedinih političara za stanje u medijima u vreme kada su ubijeni novinari Slavko Ćuruvija i Milan Pantić, ali i tokom policijske akcije "Sablja".

Zoran Živković je rekao da je najgora situacija u medijima u Srbiji bila 1999. godine, kada je na snazi bio "drakonski zakon" o medijima, a ministar informisanja Aleksandar Vučić.

"Taj drakonski zakon je učinio da mnogi mediji propadnu, a za vreme tog zakona i ministrovanja je ubijen i novinar Slavko Ćuruvija", rekao je Živković i precizirao da to nije bilo u direktnoj vezi.

Reagujući na njegovo izlaganje, poslanik SNS-a Vladimir Đukanović ocenio je da su mediji u vreme akcije "Sablja" 2003. godine morali da referišu vlastima o tome šta objavljuju i da su gašeni oni mediji koji to nisu činili.

Zoran Babić iz SNS-a rekao je da su osumnjičeni za ubistvo Slavka Ćuruvije procesuirani i da se nalaze u pritvoru, i da to pokazuje na koji način se Vlada Srbije i premijer Aleksandar Vučić odnose prema istrazi tog slučaja.

Predstavnica poslaničke grupe SDPS-a Ljiljana Nestorović navela je da i "najsitničaviji" teško mogu da nađu ozbiljnije kritike na predloženi set medijskih zakona, koji daju bazu da se nagomilani problemi u medijskoj sferi što pre i efikasnije rešavaju. 

Šef poslaničkog kluba SPS-a Dijana Vukomanović rekla je da je bilo dovoljno vremena da se stručna javnost i novinarska udruženja upoznaju sa sadržajem medijskih zakona i da će ta poslanička grupa za njih glasati.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je da će ta stranka glasati za paket medijskih zakona, jer se njima obezbeđuje izveštavanje na jezicima nacionalnih manjina.  

Poslanica DS-a Aleksandra Jerkov izjavila je da su medijski zakoni važna politička tema, da je stav novinarskih udruženja o tim rešenjima ujednačen, ali i negodovala što se o njima raspravlja posle manje od 24 sata od njihovog ulaska u skupštinsku proceduru.

Amandmane na predložene zakone uputili su i Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи