Smenjeni direktori sedam javnih preduzeća

Vlada smenila direktore javnih preduzeća – "Železnice Srbije", Aerodroma "Nikola Tesla", "Diposa", "Državne lutrije Srbije", "Dunav osiguranja", Direktorata civilnog vazduhoplovstva, Agencije za bezbednost saobraćaja. Donet je i zaključak o spajanju preduzeća "Putevi Srbije" i "Koridor 10".

Smenjeni su Dragoljub Simonović (Železnice), Velimir Radosavljević (Aerodrom), Kostadin Popović (DIPOS), Branimir Božović (Lutrija), Marko Ćulibrk (Dunav osiguranje), Milan Živanović (Civilno vazduhoplovstvo) i Stojadin Jovanović (Agencija za bezbednost saobraćaja).

Premijer Aleksandar Vučić je na sednici Vlade u Nišu istakao da će novi direktori biti birani na javnim konkursima i da će biti izabrani najstručniji ljudi. 

Najavio je da će Vlada najverovatnije u četvrtak da imenuje vršioce dužnosti direktora u tim preduzećima.

Kako je rekao, ovim Vlada počinje proces promena u javnim preduzećima, i to nije proces koji će biti završen danas.

"Očekuje se da oko 70 odsto direktora u javnim preduzećima bude promenjeno do kraja avgusta", rekao je premijer.

Vučić je najavio da će biti temeljnih promena i u EPS-u, ali da će se Vlada time baviti u narednom periodu.

"Ne bežimo od najkrupnijih i najvećih promena jer u svemu što radimo možemo da uspemo samo ako prvo sebe promenimo i zamolimo ljude da to isto učine i da sa nama u tom teškom poslu učestvuju", poručio je premijer.

Vlada Srbije je donela i jednoglasan zaključak o spajanju preduzeća "Putevi Srbije" i "Koridor 10".

Vučić je rekao da je to trebalo uraditi mnogo ranije, jer su, iz besmislenih partijskih i političkih razloga, ova preduzeća razdvajana da bi se, kako je rekao, lakše podelio plen, a samo je država gubila.

Premijer je istakao i da spajanje preduzeća znači uštedu. Poručio je i da će Srbija 2016. godine verovatno biti zemlja sa najvećim rastom u Evropi.

"Mi ćemo biti pod pritiskom za manjom državnom pomoći posle mera fiskalne konsolidacije, imaćemo više novca za državnu pomoć, odnosno za finansiranje, za podršku investitorima koji dolaze u našu zemlju, i nećemo odustati od toga zato što nećemo pristati da zemlju uvodimo u recesiju 2015. i 2016. godine", rekao je Vučić.

"Nećemo da pristajemo na to da mi 'sečemo noge' sebi zato što neko drugi misli da je to politički potrebno. Mi poštujemo sve i nalazimo se na evropskom putu, ali nećemo da radimo protiv naše zemlje", poručio je premijer.

Najavio je i da će u septembru "Ikarbus" potpisati više ugovora sa "Mercedesom".

Vlada odlučno krenula u reforme 

Vučić je konferenciji za medije posle sednice Vlade rekao da su pred Srbijom teške reforme i da je ova vlada u njih krenula hrabrije i odlučnije nego sve prethodne.

Ukazao je da je cilj da za dve ili tri godine živimo bolje, da imamo zdravije finansije i bolju privredu nego danas.

Podsetio je da je najveći broj smenjenih direktora upravo iz SNS-a, i da se toga ne stidi.

"Pokazujemo želju da sebe menjamo, da budemo odgovorniji i da rezultat bude jedino merilo našeg rada. Naučili smo da neretko vidimo krivca u nekom drugom, a da svoj rad retko ili gotovo nikada ne analiziramo", upozorio je premijer.

Kako je rekao, Vlada je radila pod pritiskom i bila je angažovana u poplavama, ali je ispunila gotovo sve što je obećala za prvih sto dana rada.

"Videćete, kad uporedite reči iz ekspozea, da je sve ispunjeno osim smanjenja plata u javnom sektoru. Sve ostalo je urađeno. Te mere će dati rezultate u godinama pred nama", rekao je Vučić.

Podsetio je da je reč o reformama javnih preduzeća, preduzeća u restrukturiranju, fiskalnoj konsolidaciji, borbi protiv sive ekonomije i reformi javne administracije.

Vučić je naveo da Srbija za svoj rad dobija priznanje od svih u svetu i da reformske zakone pozdravljaju MMF i Svetska banka.

Kako je rekao, Srbija bi trebalo da nadoknadi vreme koje je propušteno u prethodnim godinama.

"Mislim da prvi put ljudi vide da imamo jasan plan i program kojeg se držimo kao pijan plota. To je jedini plan koji je uspostavljen. Ako to ostvarimo, pre kraja mandata ove vlade živećemo u mnogo boljoj i zdravijoj Srbiji", istakao je premijer.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара