Aligrudić: Srbiji potrebna promena kursa

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je na stogodišnjicu Prvog svetskog rata, da se Srbija ponovo nalazi na sudbinskom raškršću između slobode i samostalnosti, s jedne i isključive ideologije oličene u politici “Evropa nema alternativu”, s druge strane, ukazavši na neophodnost promene političkog kursa zemlje.

Na konferenciji za medije potpredsednik DSS-a Miloš Aligrudić ponovio je stav te stranke da članstvo u Evropskoj uniji Srbiji nanosi štetu, kako ekonomsku, tako i socijalnu, državnu, moralnu i pravnu, prenosi Tanjug.

Ističe da još nije kasno i da Srbija može da promeni svoj kurs u pravcu saradnje sa EU, ali ne na svoju štetu.

Prema njegovim rečima, primeri Rumunije i Bugarske pokazuju da unutar EU ne postoji ekonomska ravnopravnost niti da je ta zajednica država spremna da prihvati zemlje Balkana kao punopravne članice i da će nova politika EU prema balkanskim zemljama biti slična politici velikih sila prema kolonijama.

Govoreći o državnoj šteti, Aligrudić kaže da ulazak Srbije u EU zahteva žrtvu tj. odricanje Srbije od Kosova i Metohije što uključuje i ljude, sva druga bogatstva i preduzeća na toj teritoriji.

Uključuje kaže i promenu Ustava kako bi se oslabio integritet države i kada je reč o Vojvodini i drugim delovima Srbije.

Aligrudić ističe da je u Srbiji reč o sveukupnom moralnom posrnuću i da vlast primorava građane da osećaju ličnu krivicu zbog stanja u kojem se država nalazi nazivajući ih, kako kaže, neradnicima i džabalebarošima, pri čemu su političari tek drugi na optuženičkoj klupi.

"Ovo pogoduje pretvaranju Srbije u buduću ekonomsku koloniju istočnog ili afričkog tipa", ocenjuje Aligrudić.

Da se to ne bi dogodilo, objašnjava, potrebno je da Srbija promeni odnos prema EU tako što će sa tom zajednicom da uspostavi različite oblike saradnje, a ne da postane njena članica.

Aligrudić smatra da Srbija mora posebno da produbljuje odnose sa državama članicama EU koje nisu priznale nezavisno Kosovo, poput Španije.

Srbija mora da očuva odnose i sa državama koje nisu članice EU, a koje su značajne u spoljno-trgovinskoj saradnji poput Ruske Federacije, ističe Aligrudić.

"Do sada nismo čuli nijedan konkretan plan razvoja, već isključivo samo mere štednje. Jasno je da su državne pare potrošene, iako je u vreme vlade DSS-a i Vojislava Koštunice budžet bio najpuniji. Taj novac je proćerdan na način i u obimu za šta treba, pre svega, pitati Demokratsku stranku, ali i ovu vladajuću većinu koja nije na vlasti od juče već od 2012", ističe Aligrudić.

Podvlači da se prozivodnja neće povećati štednjom, već ozbiljnim ekonomskim planom unapređenja privrede.

Aligrudić ponavlja da Srbija treba da ostane na politici vojne i političke neutralnosti jer je upravo to način da se država ne izoluje iz postojećih blokovskih podela u svetu, već da ih poveže.

Potpredsednik DSS-a kaže da ta stranka ima obavezu da o svim navedenim problemima razgovara sa građanima Srbije i postane stožer okupljanja radi zaštite Srbije, kada je reč o ideji nezavisnosti od svetskih pristisaka i centara moći koji žele Srbiju da zloupotrebe.

"Spremni smo, kada je reč o građanima, da budemo stožer tog okupljanja, a kada je reč o političkim strankama spremni smo za politički dijalog. Razgovore ćemo voditi i sa onima s kojima slično mislimo o ovoj temi, ali i sa onima s kojima se razlikujemo o važnim pitanjima zbog širenja ideje promene državnog kursa", zaključuje Aligrudić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво