Đurić: Srbija želi razgovore o imovini na KiM

Šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da Srbija želi da poglavlje 35, koje će biti otvoreno tokom čitavih pregovora u procesu evropskih integracije Srbije, bude otvoreno što pre bez dodatnih kriterijuma.

Srbija želi da izbegne da u ovom poglavlju bude korišćen tzv. pristup mete u pokretu, odnosno, cilja u pokretu, rekao je Marko Đurić za prištinski list Jedinstvo, a prenosi Tanjug.

"Dakle, da se lestvica kriterijuma za otvaranje ili kasnije za zatvaranje poglavlja stalno pomera. Zbog toga mi vodimo intenzivne razgovore sa predstavnicima Evropske komisije pokušavajući zajednički da definišemo način na koji će se voditi razgovori o ovom poglavlju, tako da Srbija ne zavisi od političkih prilika među kosovskim Albancima, odnosno, od stanja u Privremenim institucijama samouprave u Prištini", kaže Đurić.

Upitan da li je Srbija zakasnila da reaguje po pitanju nelegalne privatizacije na KiM i zašto su prethodnih godina vlasti u Srbiji bile potpuno pasivne po tom pitanju, Đurić se složio da je država od 1999. do 2012. u velikoj meri zanemarivala pitanje oduzete srpske imovine na KiM, i privatne, i državne.

Srbija, kaže Đurić, želi da otvori široke razgovore sa kosovskim Albancima i Privremenim institucijama samouprave o imovini. A, jasno je da ne može biti ni trajnog ekonomskog razvoja, sigurne klime za investitore i ljude koji bi potencijalno dugoročno svojim novcem učinili da na KiM budu otvorena nova radna mesta, novi proizvodni pogoni, dok se ne reši pitanje imovine.

Šef vladine Kancelarije za KiM kaže i da nema ozdravljena društva na KiM bez obzira na nacionalnost pre nego što oni koji su vršili zločine ne budu odstranjeni iz političkog i javnog života i izvedeni pred lice pravde.

"Uveren sam da gospodin (Klint) Vilijamson i međunarodna zajednica preduzimaju konačne korake na tome da se takvi ciljevi ostvare i to nam daje nadu", rekao je Đurić.

Govoreći o Zakonu o amnestiji, Đurić je rekao da je njegovo poštovanje neophodno za ukupnu političku klimu i za neophodnu pozitivnu atmosferu kako bismo mogli dalje da napredujemo u procesu normalizacije procesa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи