Intenzivna saradnja Srbije i Italije

Nadamo se da će Srbija povećati usaglašenost svoje spoljne politike sa politikom EU, rekla je Federika Mogerini posle sastanka sa Ivicom Dačićem. Šefica italijanske diplomatije i Dačić složili su se i da će saradnja dveju zemalja biti intenzivna i operativna.

Italija je prvi ekonomski i važan politički partner Srbije, saglasili su se šefovi diplomatija dveju zemalja, izrazivši nadu da će tokom italijanskog predsedavanja Evropskoj uniji biti otvorena pregovaračka poglavlja 32 i 35.

"Nadamo se da će italijansko predsedavanje EU dati dodatni podsticaj evropskim integracijama Srbije", rekao je Ivica Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare po završetku sastanka sa šeficom diplomatije Italije Federikom Mogerini.

Dačić očekuje da će, bez obzira na zamor od proširenja koji postoji među nekim državama članicama EU, Srbija napredovati na evropskom putu u skladu sa svojim zaslugama.

On je podsetio da Srbija ovih dana usvaja čitav paket reformskih zakona, od onih u oblasti ekonomije do medijskih.

"Srbija će biti inicijator dobrih odnosa u regionu", istakao je Dačić i napomenuo da je čitav niz koraka koje naša zemlja preduzima a koji nisu laki, počev od dijaloga sa Prištinom, "iskorak u odnosu na prethodna vremena".

Poručivši da Srbija smatra Italiju jednim od najvećih prijatelja u Zapadnoj Evropi, Dačić je istakao da je ta zemlja jedan od naših najvažnijih partnera na političkom planu, a da je na ekonomskom - naš partner broj jedan.

"Srbija je uspela da postigne istorijske korake koji su od značaja i za čitavu Evropu, a pre svega to je sporazum sa Prištinom i otvaranje pristupnih pregovora", istakla je ministarka Mogerini.

Šefica italijanske diplomatije je ukazala na značaj puta koji, kako je rekla, možemo i zajedno da pređemo, a to je nastavak reformi i nakon prvih 100 dana Vlade.

Istakla je i da se nada da će Srbija povećati usaglašenost svoje politike sa politikom Evropske unije, ukazavši na značaj poglavlja 31 o usaglašenosti spoljne i bezbednosne politike.

Federika Mogerini je izrazila saučešće svima koji su izgubili svoje bližnje u poplavama koje su nedavno zadesile Srbiju i naglasila da je Italija spremna da pomogne našoj zemlji i na putu obnove.

Dačić: Nije bilo pritisaka 

Na pitanje novinara da li su Srbiji bili postavljani bilo kakvi ultimatumi na bilo koju temu i da li je bilo pritisaka, Dačić je to odlučno odbacio.

"Ovo je normalan razgovor i dijalog, imaćemo ga više puta za vreme italijanskog predsedavanja, i sa Italijom i EU ćemo sarađivati najiskrenije i otvoreno", rekao je Dačić.

Podsetivši da u oktobru predstoji skrining za poglavlje 31 koje se tiče spoljne politike, Dačić je naveo da je u poslednja tri meseca došlo do značajnog napretka u povećanju procesa usaglašenosti srpske spoljne politike sa EU i da je taj procenat sad veći od 70 odsto.

"Od 14 deklaracija EU mi smo prihvatili 10, a nismo četiri među kojima su i sankcije prema Rusiji", dodao je Dačić.

Ministarka Mogerini i Dačić su se danas složili i da će saradnja dveju zemalja biti intenzivna i operativna.

Vučić: Odnosi dveju zemalja prijateljski i bliski

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i Frederika Mogerini konstatovali su da su odnosi dveju zemalja prijateljski i veoma bliski.

Vučić je na sastanku sa šeficom italijanske diplomatije rekao da je ta zemlja jedna od najpouzdanijih partnera Srbije, koju smatra iskrenim prijateljem i zahvalio na podršci Rima procesu evropskih integracija.

Ministarka Mogerini je naglasila značaj kontinuiteta prijateljskih odnosa i naglasila da će Italija i dalje podržavati evropsku perspektivu Srbije, kao nastavak dijaloga sa Prištinom.

Dogovoreno je da se zajednička sednica dveju vlada održi pre kraja ove godine u Beogradu i da ona bude posvećena pre svega ekonomskim pitanjima i temama iz oblasti energetike.

Italijanska zvaničnica se sastala i sa predsednicom parlamenta Majom Gojković i učestvovala je na skupštinskom panelu.

Nikolić: Srbija sigurna za ulaganje

Predsednik Tomislav Nikolić rekao je u razgovoru sa Federikom Mogerini da je Srbija dokazala svoju rešenost da jednom zasvagda uspostavi sistem koji će od nje stvoriti sigurno mesto za investicije.

"Sve što smo uradili na putu evrointegracija uradili smo u cilju da naša zemlja postane moderna, uređena država i od tog cilja niko ko Srbiji želi dobro ne sme da odstupi", rekao je Nikolić.

Šefica italijanske diplomatije je rekla da je Balkan region od izuzetnog značaja za Italiju, a posebno je to Srbija, i da je upravo zbog toga odlučila da poseti sve glavne gradove evropskih država tokom šestomesečnog predsedavanja Italije Evropskoj uniji.

Nikolić je iskoristio posetu ministarke Mogerini da uputi poziv predsedniku Italije Đorđu Napolitanu da poseti Srbiju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво