Plate ambasadora pod lupom

Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da ceo sistem obračuna plata ambasadora treba da se preispita i da će to biti učenjeno u narednim danima.

Dačić je za Novosti, povodom informacije da se zarade predstavnika Srbije u inostranstvu kreću od nekoliko stotina do skoro 6.000 evra mesečno, rekao da se plate ne određuju pojedinačno nego na osnovu kriterijuma koji važe za određene zemlje, prenosi Tanjug.

Kako za taj list objašnjavaju u Ministarstvu spoljnih poslova, zarada ambasadora se obračunava množenjem koeficijenta i osnovice koja se utvrđuje u valutama u kojima se plata isplaćuje, a tu je i minuli rad (0,4 odsto za svaku godinu staža) i naknada za uvećane troškove života.

Prema podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, među ambasadorima najveću platu ima ambasadorka Srbije u Italiji Ana Hrustanović, koja je u imovinskoj karti navela da dobija oko 5.700 evra.

Pri vrhu liste su i ambasador u Belgiji Vesna Arsić - 4.469 evra, Šani Dermaku u Slovačkoj - 4.214 evra, Danko Prokić u Španiji - 4.154 evra i Petar Vico u Holandiji - 4.094 evra, dok s druge strane ambasador Srbije u Egiptu Dragan Bisenić dobije tek oko 770 evra, a ambasador u Vatikanu Mirko Jelić 956 evra.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво