Vučić: Fiskalna konsolidacija od septembra

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da još nisu utvrđene mere fiskalne konsolidacije, a da će odluka o tome biti doneta najranije u septembru.

"Jasno je da će nam mere finansijske konsolidacije biti neophodne, a kakve će te mere biti, Vlada će doneti odluku najranije u septembru. Poštujem želje i zahteve gospodina Vujovića, a javnost ćemo obavestiti o merama koje preduzimamo tek kad one budu donete", kaže premijer Vučić, odgovarajući na pitanje kada će biti smanjenja plata i penzija, koja je najavio ministar Dušan Vujović.

"Vujović je objasnio tešku situaciju u kojoj se nalazimo zbog bivše kriminalne i neodgovorne vlasti, koja se ponašala bahato i osiono prema sopstvenom narodu, kupujući glasove ljudi tako što je bez ekonomskog rezona povećavala plate i penzije, terajući Srbiju u dužničko ropstvo", rekao je Vučić u intervjuu za Kurir.

Premijer je podsetio da je još u izbornoj kampanji govorio da nas čekaju teške mere i da solidarni porez neće biti ukinut.

Prema njegovim rečima, od 11 stvari koje je naveo u ekspozeu biće ispunjeno 10. 

"Samo jednu nismo ispunili, a to je smanjenje plata u javnom sektoru. Ispunjeno je 92 odsto plana i to uprkos poplavama koje su nas pogodile i čije su posledice razorne po ekonomiju - oduzimaju nam jedan odsto BDP-a, smanjuju rast, uvode nas u recesiju", istakao je Vučić.

Realno je, kaže, i neminovno da se u javnom sektoru otpusti prvo pet pa tri odsto zaposlenih.

Predsednik Vlade se osvrnuo i na kritike zbog zaduživanja.

"Zadužujemo se, moram to da kažem tim političkim nesrećnicima, zato što ste podigli penzije i plate za po 72 i 23 odsto, jer ste tako kupovali glasove, pošto na drugačiji način niko nije hteo da glasa za vas. Neko mora da plaća milijarde za te kupljene glasove. A ja neću da kupujem glasove, hoću ga kupujem poverenje ljudi", naveo je Vučić.

"Važni su rezultati, a da li će u Realu igrati Hames ili Di Marija svejedno je - Real je šampion Evrope", kaže Vučić.

Premijer je izrazio zadovoljstvo nedavno usvojenim izmenama Zakona o radu, dok je na opasku da pojedini kritičari smatraju da promenjeni zakon omogućava lakše otpuštanje radnika, naglasio da je pre izmene zakona od 2005. do 2012. otpušteno 350.000 ljudi, i da su svi bili iz privatnih firmi.

"Šta smo čuvali, sindikalna prava, a šta je sa radnicima? Evo, ja vam kažem, u narednih sedam godina neće biti 350.000 otkaza", dodao je premijer.

Biće smenjeno pet direktora preduzeća 

Premijer Srbije najavljuje i da će u naredna dva dana biti smenjeno najmanje pet direktora javnih preduzeća.

Zbog loših rezultata, nesposobnosti da reše nagomilane probleme, dugove, bez direktorske fotelje ostaće i najmanje 300 direktora u EPS-u, rekao je Vučić i dodao da ista sudbina očekuje i ministre koji ne poštuju satnicu.

"Za loše rezultate odgovornost je politička, a za kriminal krivična. Gde god postoji bilo kakva druga odgovornost, podrazumeva se, kriminal nećemo štititi", rekao je Vučić.

"Poručujem direktorima u EPS-u: I ne pomišljajte da tražite povećanje cene električne energije, a kod vas lopovluka ima koliko hoćete, nenaplaćenih računa, velikih direktorskih plata", naveo je Vučić.

Premijer je napomenuo i da neće biti poskupljenja struje sve dok se ne reše drugi problemi u EPS-u, a to su, kako je naglasio, 18 odsto ukradene električne energije, 15 do 20 odsto neplaćenih računa i 600 direktora u EPS-u.

Prema njegovim rečima, Vlada poštuje sve zemlje, i Rusiju i Ameriku i sve zemlje EU, ali je njen posao da predstavlja Srbiju i poštuje njene interese.

"Nismo, kako neki kažu, ni mala Rusija, ni mala Amerika - mi se zovemo Srbija", rekao je premijer Vučić.

Premijer je još rekao da misli da će SNS naredne izbore izgubiti, "jer zna koliko nas problema čeka", ali je naglasio "da to svakako ne znači političku predaju unapred".

"Prvo legislativne reforme i investicioni ambijent, drugo je rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju i nalaženje strateških partnera, treća je reforma javnog preduzeća koja će biti katastrofalno teška, četvrto je borba protiv sive ekonomije, peto mere fiskalne konsolidacije i šesto reforma javne uprave. Ne zna se šta je teže od ovih šest tačaka", rekao je premijer.

Број коментара 63

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво