Skupština: Potrošena polovina predviđenog novca

Skupštini Srbije, čiji je budžet iznosio nešto više od 2,1 milijarde dinara, do kraja budžetske godine ostalo je na raspolaganju oko 985 miliona dinara, navodi se u Izveštaju generalnog skeratara parlamenta Jane Ljubičić o troškovima za prvih šest meseci.

U Izveštaju koji je usvojio Administrativni odbor o korišćenju i raspolaganju sredstvima za rad parlamenta za prvih šest meseci ove godine navedeno je da plate poslanika nisu menjane od 2005. godine i da je za njihova lična primanja i naknade troškoga u tom periodu utrošeno oko 290 miliona dinara, prenosi Tanjug.

Za rad stručnih službi potrošeno je oko 480 miliona dinara.

Za finansiranje rashoda indirektno vezanih za obavljanje funkcije poslanika, kao što su stučni i drugi poslovi radnih tela, predsednika i potpredsednika parlametna i poslaničkih grupa..., utrošeno je 1,6 milijardi dinara.

Za isplatu zakupa stana poslanicima potrošeno je za prvih šet meseci ove godine 1,6 miliona dinara, a za naknade za odvojen život od porodice oko 470.000 dinara.

Ta naknada smanjena je odlukom Adminsitrativnog odbora 2009. godine sa 75 na 40 odsto prosečne mesečne zarade u Srbiji, stoji u Izveštaju.

Za poslanički dodatak, odnosno paušal, u Izveštaju je navedeno da je potrošeno oko 69 miliona dinara od januara do juna ove godine i da on iznosi 40 odsto poslaničke plate na stalnom radu.

Kada je reč o troškovima putovanja u inostranstvu piše da je potrošeno oko 45 miliona dinara, a precizirano je da su poslanicima 2009. godine ukinute dnevnice i da se u skladu sa Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika poslanicima isplaćuje nakanda troškova za sednice skupštinskih odbora koje se održavaju van sedništa parlamenta.

Parlamentu je, prema Izveštaju, donirano oko dva miliona dinara, a do sada je od te sume potrošena polovina.

Donacije su stigle od UNDP - za jačanje nadzorne uloge i javnosti parlamenta, a iz OEBS za projekat Jačanje kapaciteta parlamenta u cilju efikasne komunikacije sa građanima.

Za vanredne parlamentarne izbore potrošeno 1,1 milijarda dinara, takođe je navedeno u Izveštaju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи