U septembru o slobodnom kretanju roba

Posle letnje pauze, u prvoj polovini septembra u Briselu će se održati skrining za poglavlje 1 u pregovorima Srbije i Evropske unije, a koje se tiče slobode kretanja robe, kažu u Kancelariji za evropske integracije.

Poslednji skrining pred letnju pauzu održan je 15. jula u Briselu o poglavlju 31 "Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika", podseća Tanjug.

Nekoliko dana pre toga, tačnije 11 jula, održan je skrining za poglavlje 10 "Informatičko društvo i mediji".

Sloboda kretanja robe podrazumeva da se svim proizvodima mora trgovati slobodno sa jednog na drugi kraj Evropske unije, a pošto je ona zasnovana na ovom principu, ovo poglavlje je od vitalnog znacaja za proces evropskih integracija.

Jedinstveno tržište, navodi se na sajtu Kancelarije, pomaže da se uklone barijere, otvore nova radna mesta i poveća sveukupni prosperitet u Evropskoj uniji.

Tokom pregovora o ovom poglavlju, zemlja kandidat mora da harmonizuje svoj regulatorni okvir sa onim koji se primenjuje u EU, a osim toga zemlja će morati da raspolaže zadovoljavajućim administrativnim kapacitetom radi obaveštavanja o trgovinskim ograničenjima i primeni mera o standardizaciji, proceni usklađenosti, akreditaciji, metrologiji i nadzoru nad tržištem.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи