Читај ми!

Vučić iznenađen izjavom Majkla Kirbija

Premijer Aleksandar Vučić je iznenađen rečenicom američkog ambasadora u Srbiji Majkla Kirbija u kojoj kaže da Srbija poštuje teritorijalni integritet svih međunarodno priznatih zemalja, ali da srpski zvaničnici nikada nisu rekli da to uključuje Ukrajinu i celu njenu teritoriju.

Kabinet predsednika Vlade Aleksandra Vučića obaveštava javnost i ambasadora SAD, inače velikog prijatelja Srbije, da je lično predsednik Vlade Aleksandar Vučić više desetina puta jasno i nedvosmisleno ponovio stav o poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, pa čak i Krima, kao sastavnog dela ukrajinske države.

Ranije danas, premijer je istakao u beogradskoj Nadbiskupiji da sa Srbijom danas niko ne razgovara jezikom ultimatuma.

Podsećamo, premijer je 22. marta ove godine rekao da je Srbija uvek bila za poštovanje međunarodnih normi i teritorijalnog integriteta zemalja, ali je dodao da nam "predavanja o tome ne mogu držati oni koji su lagano zgazili teritorijalni integritet Srbije".

Početkom ovog meseca, premijer je u intervjuu nemačkom Veltu istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da ne podržava sankcije protiv Rusije.

Podsetio je da Srbija ima tradicionalno tesne odnose sa Moskvom, i da je stopostotno zavisna od ruske energije, što ga, međutim, kako je naglasio, neće sprečiti da u Moskvi govori jasnim jezikom.

U intervjuu za još jedan nemački list, Handelsblat, Vučić je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne i sankcije protiv Rusije. Objasnio je da uvođenje sankcija Rusiji nije u političkom i privrednom interesu Srbije.

"Srpska politička pozicija je jasna – mi podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Između nas i ostalih evropskih zemalja postoji samo jedna razlika – mi ne uvodimo sankcije Rusiji", rekao je Vučić za nemački list.

Isto to premijer je naveo i u intervjuu Večernjim novostima 4. jula ove godine.

Premijer je srpsku poziciju po pitanju ukrajinske krize pojasnio i za švajcarske listove Bild i Blik.

"Formulisaću to ovako: od početka smo podržavali teritorijalni integritet Ukrajine, a to uključuje i Krim", naveo je premijer Srbije.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи