Читај ми!

Maršićanin: Direktne pogodbe plodno tlo za korupciju

Vlada Srbije sve češće pribegava sklapanju ugovora direktnom, slobodnom pogodbom što je najpovoljnije tlo za širenje korupcije i krivičnih dela protiv privrede, rekao je Dragan Maršićanin funkcioner Demokratske stranke Srbije(DSS).

Maršićanin je ocenio da sve takve odluke izazivaju opravdanu sumnju u postojanje korupcije na najvišem državnom nivou, prenosi Beta.

Ovaj bivši ministar privrede navodi da je ugovor sa kompanijom "Etihad ervejz", i pored obećanja iz Vlade Srbije, i "dalje strogo čuvana tajna koja se krije od očiju stručne javnosti i građana Srbije".

Prema njegovim rečima, novi primer netransparentnog, i stoga opravdano sumnjivog posla koji je Vlada zaključila, jeste potpisivanje ugovora Vlade o zajedničkom ulaganju s kompanijom "Al Ravafed" iz Abu Dabija.

"Očigledno je da se radi o simuliranom pravnom poslu, ugovoru koji je zaključen da bi se izbegle zakonske obaveze Vlade, utvrđene Zakonom o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama. Namera je očigledna, a korupcija verovatna, gotovo nesumnjiva", naveo je funkcioner DSS-a.

Dodaje da je objavljeno da će arapska kompanija kupiti dva poljoprivredna društva za 22 miliona evra što se računa kao njena investicija, a AD "Bačka" je vlasnik 3.666 hektara najplodnije zemlje, silosa i mehanizacije, dok AD "Jadran" poseduje 518 hektara zemlje prve kategorije, zgrade i opremu, što po vrednosti daleko prevazilazi ugovorenu cenu.

Maršićanin podseća da se "na isti način, netransparentno", priprema koncesija za profitabilno javno preduzeće Aerodrom Beograd, "umesto da se obezbedi stručno i pošteno rukovođenje" i eventualna dokapitalizacija.

"Ako se Vlada, pogrešno, već opredelila za davanje koncesije, onda to mora da sprovede poštujući Zakon o javno-privatnom partnerstvu i omogući slobodnu utakmicu zainteresovanih kompanija, a već do sada su zainteresovanost iskazale Evropska banka za obnovu i razvoj i firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Francuske", naveo je Maršićanin.

DSS poziva Vladu Srbije da odmah i u celosti objavi ugovor zaključen sa "Etihad ervejzom" i kompanijom "Al Ravahed".

"Pozivamo Vladu da realizaciju projekta 'Beograd na vodi' uvede u legalne tokove i da se ugovor sa investitorom, kada bude zaključen, objavi odmah i u celosti", ističe Maršićanin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво