Zajedničke ambasade za sada samo ideja

Države u regionu razmatraju mogućnost da koriste zajedničke zgrade za smeštaj ambasada. Ovakav model ne bi podrazumevao zajednički nastup država u inostranstvu, već samo podelu troškova. Ipak, o tome još uvek nema zvaničnog dogovora.

Na zakup reprezentativnih zdanja ambasada i diplomatskih predstavništava odlazi gomila novca. To nije novost. A da ne moraju da štede, zemlje bivše Jugoslavije verovatno se ne bi dosetile podele troškova. Da dele zgrade u inostranstvu, razgovarali su za sada samo neformalno.

"Jedan je model da se koristi zajednička zgrada za smeštaj diplomatsko-konzularnih predstavništava radi racionalizacije troškova. Ovakav dogovor ne bi podrazumevao zajednički nastup Srbije i zemalja regiona već samo zajedničko smeštanje naših ambasada i predstavništava. O ovome svemu nismo postigli još nikakav dogovor", kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Najbolji uzor su nordijske zemlje. Niti su sve u Evropskoj uniji, ni u NATO-u, ali ih to ne sprečava da sarađuju. Prvu zajedničku zgradu ambasada izgradile su u Berlinu. Švedska i Norveška na isti način sarađuju i u Sarajevu.

"Ako otvorite sopstvenu ambasadu morate imati, između ostalog, svoju administraciju, sopstveno obezbeđenje. Deljenje troškova sa drugim zemljama je ekonomski podsticaj, ali je to i pokazatelj veoma bliske saradnje među nordijskim državama", rekao je ambasador Švedske Krister Asp.

Veliki broj ambasada koje smo nasledili od bivše Jugoslavije su ogromne, dotrajale i skupe za održavanje. Neke su i zatvorene ili izdate.

"Ja ću vam reći da u Braziliji ili u Nju Delhiju postoje ambasade koje se prostiru na nekoliko hektara", rekao je Jovo Ilić iz Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta.

Nordijske zemlje se ispomažu i u konzularnim poslovima. Međutim, pretpostavka za tako nešto, kažu stručnjaci, jesu dobri odnosi i visok stepen poverenja. Među zemljama severne Evrope rata nije bilo već 200 godina. Na ruku im ide i zajednička prošlost, tradicija, slični jezici.

"Kada se osvrnem, vidim samo dva regiona gde su tako čvrsti osnovi da se izgradi regionalna saradnja kakvu smo izgradili među nordijskim državma. Taj drugi deo Evrope je upravo ovde", ističe Asp.

"Ako se to sada ponovo javlja u odnosima između Srbije i Crne Gore, možda će to biti podstrek za nastavljanje toga, jer to je razumno, to je ekonomski opravdano i politički na kraju, na taj način šaljete u svet poruku o zemljama koje su složne koje uzajamno sarađuju", rekao je Jovo Ilić.

Iznajmljivanje prostora za ambasadu u inostranstvu državu može da košta i do pola miliona evra godišnje. Veliki izdatak je tek kupovina ambasade, koja je, primera radi, Makedoniju samo u Beču koštala oko 3,5 miliona evra.

broj komentara 12 pošalji komentar
(četvrtak, 03. jul 2014, 19:28)
Monk [neregistrovani]

Заједничке амбасаде

zajednicke Ambasade to je samo radi lakseg prisluskivanja i spijunaze inace drugog cilja tu nema to i slep vidi

(četvrtak, 03. jul 2014, 19:15)
anonymous [neregistrovani]

cirih

ako Srbija nema para za te troskove onda netreba ni da postoji,jasno i glasno! a sta Srbiju treba da zanima neko drugi!!! U nasoj Ambasadi moze doci u obzir RS, i niko vise!

(četvrtak, 03. jul 2014, 17:21)
anonymous [neregistrovani]

Albanci

Samo me interesuje kako cemo da imamo istu ambasadu u kojoj rade Albanci iz Makedonije koji raportiraju i Tirani sta se desava...

(četvrtak, 03. jul 2014, 15:17)
anonymous [neregistrovani]

komentar

ovakvu praksu vec godinama neguju ceska, slovacka, poljska i madzarska u okviru tzv. Visegrad grupe

(četvrtak, 03. jul 2014, 14:51)
anonymous [neregistrovani]

Zajednicko

Ma pustite Vi Balkanski ili ne mentalitet. Zajednicke ambasade vise NIKAD!

Ambasada Srbije treba da bude bez osoblja sa do 5 kompjutera, skanera i printera. I pet automatskih payment masina.

Sve ostalo je nepotrebno ukljucujuci fizicko osoblje. Lokalna firma moze to odrzavati i to je to.

Sada se shvata da za svaku banana republiku nije moguce odrzavati policiju, vojsku, ambasade, granicnu policiju, carinu, itd..?

Sada se to pokazuje?

Pa to su svi Srbi znali 1990, ali su Hrvati i Slovenci morali da se izive i sta sada imaju? Nikad manje slobode i nezavisnosti za obicnog Hrvatskog coveka.
I za nas naravno kao poslednje u nizu. Ali nas porobise bar uz borbu, ovi sami sebe dadose.

(četvrtak, 03. jul 2014, 12:43)
anonymous [neregistrovani]

ne

zajednicko nista vise.dosta nam je njih

(četvrtak, 03. jul 2014, 12:43)
anonymous [neregistrovani]

@ Sasha

Ne mogu da shvatim da neki, kao vi naprimer, jos uvek nisu uspeli da prevazidju balkanski mentalitet, koji podrazumeva inat i osvetoljubivost ?! To sugurno nece znaciti zajednicki nastup drzava koje ce koristiti isti prostor, vec ce njihovi troskovi biti s time znatno umanjeni, a to ce im biti od koristi, uzimajuci u obzir njihovu ekonomsku situaciju koja nije najpovoljnija !

(četvrtak, 03. jul 2014, 12:14)
Лучо Русофил [neregistrovani]

Сигурно је српска идеја

Маните се једном југословенисања,зар не видите да нам је дошло главе.Чини се мени да се пробуди самозвани маршал опет би га Срби изабрали за свога вођу.Мој нико није волео Југу ни бравара,и обистинила се пропаст јер нисмо веровали комунистичкој елити и преварантима.

(četvrtak, 03. jul 2014, 11:08)
Sasha [neregistrovani]

To su Nordijci a ne Balkanci

Ja sam protiv takvih zajednickih Ambasada!!!posle toga ce se pojaviti jos kojekakvi poduhvati sa tim istim narodima koji nisu hteli da zive sa nama u zajednickoj drzavi !!! svako svoje to su tada propagirali e sada drzava Srbija treba na tome da propagira!!!

(četvrtak, 03. jul 2014, 11:06)
anonymous [neregistrovani]

ambasada u Nju Delhiju

Ambasada u Nju Delhiju nalazi se u na lokaciji koja predstavlja politički centar Indije.Ta ambasada zaista je ogromna, na ogromnom placu i prelepa.Treba medjutim reći da je to poklon Indije i da bi bilo jako ružno i sramotno da taj poklon sada prodamo.Siguran sam da sa Indijom treba intenzivirati saradanju jer to čini ceo svet a ta ambasada mogla bi biti sedište i privredne komore i samih firmi ako hoćete.Deo bi se mogao iznajmiti zemljama ex Jugoslavije.U svakom slučaju bilo bi neumesno i uvredljivo da prodajemo poklon prijateljske zemlje.