Читај ми!

Zar je (ne)važno ko je kriv

Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić podržava smene u vrhu policije i smatra da je do toga trebalo da dođe ranije, još u vreme dok su demokrate bile na vlasti, ali da za to nije bilo političke volje. Bivši predsednik Srbije Boris Tadić odgovara da su slabi rezultati u borbi protiv narko-dilera nastali u poslednje dve godine i da Vlada treba da utvrdi Dačićevu odgovornost.

Priča o najvećem narko-dileru u zemlji i slaboj borbi protiv te pošasti, nastavlja se međusobnim optužbama onih koji su donedavno bili zaduženi za borbu protiv kriminala.

Dačić smatra da je stvari u policiji trebalo dovesti u red još u vreme dok su demokrate bile na vlasti, ali da za to nije bilo političke volje.

Ističe da su oni koji su u vreme vlade Mirka Cvetkovića vodili Savet za nacionalnu bezbednost i Biro za koordinaciju službi bezbednosti tražili da se policijski vrh ne dira. Tvrdi da nije mogao da smeni direktora policije, jer je to posao Vlade Srbije.

"Svi znaju za šta sam se zalagao i da ih nisam čuvao, a znaju i da su oni upravljali policijom preskačući mene kao ministra. Oni koji su branili Veljovića i koji mi nisu dali da promenim policijski vrh sada pričaju da sam ja odgovoran, a Veljoviću je produžen mandat bez konkursa, odlukom Vlade Srbije", kaže prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Za bivšeg predsednika Republike Borisa Tadića tema nije rad policije u vreme dok je premijer bio Mirko Cvetković, a on predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost.

Tada je, kaže, država sa 5,7 tona postavila svetski rekord u zapleni kokaina i ističe da su problemi nastali u poslednje dve godine, kada se zaplene mere kilogramima zašta direktno optužuje Ivicu Dačića.

"Tema je u stvari da sadašnja vlada ne utvrđuje odgovornost rada ministra u prethodne dve godine, koje su i predmet njene analize i zbog čega su i smenjeni načelnici uprava; nije utvrdila odgovornost tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova. Nikada se Ivica Dačić nije zalagao za promenu načelnika uprava, već je hteo da promeni direktora policije", odgovara bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

I dok bivši koalicioni partneri raspravljaju ko je kriv za slabe rezultate u borbi protiv narko-kartela, Radna grupa MUP-a nastavlja da proverava navode Darka Šarića, koji optužuje pojedine policijske funkcionere i svedoka-saradnika da su mu montirali sudski proces.

Svedok-saradnik Ljubiša Buha, međutim, nije želeo o tome da se izjašnjava u policiji, niti da ide na poligrafsko testiranje.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ističe da mu je smešno kada se drugi hvale hapšenjem Darka Šarića. Ne navodi, međutim, o kome je reč.

"Da su se neki drugi koji se time hvale pitali za to, Darko Šarić bi, čini mi se, još deset godina bio na slobodi. Dok su se oni bavili Darkom Šarićem, ne samo da je bio slobodan nego je i napustio Srbiju a kasnije i Evropu. Koliko su bili uspešni, Vučić je morao da se pozabavi tim pitanjem", poručuje ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

U MUP-u kažu da tačno znaju gde je koji osumnjičeni, a mediji pokušavaju da lociraju Dragoslava Kosmajca, koga je premijer označio kao najvećeg narko-dilera u zemlji. Pozivajući se na izvore u crnogorskoj policiji, tamošnji mediji navode da je Kosmajac pre nekoliko dana legalno ušao u Crnu Goru, jer za njim nije raspisana poternica.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи