Читај ми!

Smenjeni svi načelnici uprava u policiji

Svi načelnici uprava u policiji biće smenjeni, i to je pet načelnika u pet uprava, rekao premijer Aleksandar Vučić. Istakao je da nije zadovoljan borbom protiv narko-kartela.

Odluka je doneta u skladu sa inicijativom ministra policije, a saglasnost je dao i direktor policije, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

"To je bio jedini način. Danas bi i direktor policije Milorad Veljović bio smenjen da nije izabran na konkursu, ne zato što je loše radio, nego zato što moramo da presečemo situaciju", rekao je Vučić.

Istakao je da Veljović ostaje na mestu direktora policije i da su pred njim veliki zadaci.

Na mesto smenjenih načelnika uprava u policiji biće privremeno postavljeni njihovi zamenici, rekao je premijer i istakao da to ne znači da će bilo ko u policiji "nekome da skida glavu".

Vučić je rekao da nije bio zadovoljan rezultatima u borbi protiv narko-kartela, navodeći da u Srbiji, osim akcije "Grom 1", nije sprovedena nijedna uspešna akcija u borbi protiv narko-kartela.

Naveo je da je pre dvadeset dana ministru Stefanoviću i direktoru policije Veljoviću, šefovima uprava Miliću i Miloviću rekao da sami biraju datum i da pokažu rezultat.

Želeo sam da nastavimo žestoko po narko-klanovima i tražio sam rezultate, a da oni upotrebe sva moguća sredstva, rekao je Vučić i dodao da se tada, nažalost, videlo da postoje unutrašnje stvari koje mnogo više zanimaju neke ljude u okviru policije, a njihove akcije svele su se na "bacanje pevačica po splavovima".

"Rekao sam: Upotrebite helikoptere, ako je potrebno, i vojne helikoptere. Završite jedanput sa tom bandom. Nemojmo da jurimo ljude sa po gramom, ili jednim i po gramom po 'Fristajleru', a da ove koji ih snabdevaju desetinama kilograma više ne jurimo. Ja vam sad kažem: Ja to ne mogu više da trpim, nemam strpljenja više. Nemaju ni građani Srbije strpljenja. Sve više nam dece umire od droge", poručio je premijer.  

Naveo je i da je predsednik Nikolić u pravu kada kaže da je uve dojavljivano dilerima kada se povede akcija protiv njih.  

"Ali to se dešavalo i prethodnih 20 godina. Ni mi, međutim, nemamo do sada dramatično veliku akciju protiv njih, pa u kome je onda problem", upitao se Vučić.

Tražio je, kako je rekao, da se poimence označe lica za koja se zna da su najveći narko-dileri, da budu praćena i privedena pravdi, ali to se nije dogodilo.

Premijer je objasnio da je posle današnjih razgovora sa predsednikom i resornim ministrom imao i razgovore sa direktorom policije Miloradom Veljovićem i sa načelnikom UKP-a Rodoljubom Milovićem.

"Priča o navodnom postojanju zemunskog klana sada je izmišljotina Ljubiše Buhe Čumeta i on je to javio i medijima i političarima", izjavio je Vučić, navodeći da su smene u vrhu policije usledile jer su "policijske službe počele da se bave same sobom, politikom i sve većim uticajem na medije".

Vučić je rekao i da veruje da je Rodoljub Milović pošten policajac, objašnjavajući da je laž da je Milović sarađivao sa Darkom Šarićem.

Srbijom neće vladati Darko Šarić, rekao je Vučić.

Istakao je da je najveći narko-diler u Srbiji izvesni "Kosmajac", čije ime niko ne sme da kaže, jer ga se svi plaše.

"Kakva je to država kad niko ne sme da kaže ko je narko-diler, nego to moram ja, pa će sad da me tuži... Kažu da dokaza za njegovo hapšenje nema, a jure dilere po 'Fristajleru'", dodao je Vučić.

Poručio je da želi da se nastavi žestoka borba protiv narko-dilera u najvećim gradovima: Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Leskovcu, Kraljevu.

Premijer podseća da su neki pripadnici policije još ranije uhapšeni, zbog sumnje da su sarađivali sa kriminalcima i ističe da to nije kraj.

"Poručujem građanima Srbije da oni koji su kriminalom uprljali ruke, koji su u korupcionaškim aferama do guše, da za njih neće biti slobodnog vazduha", kaže premijer.

Napominje da se ne plaši da će se stvoriti atmosfera nalik onoj uoči ubistva Zorana Đinđića. Kaže i da oni koji se boje reakcije države na njihove nezakonite radnje kreiraju afere protiv njegove porodice.

U toku prepodneva, u Predsedništvu Srbije sastali su se Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić zatražio je promene na ključnim mestima u policiji, nezadovoljan njenim radom.

Nikolić je od Vlade zatražio da nastavi reforme u tom resoru jer će, kako je poručio, jedino tako biti moguća istinska borba protiv kriminala.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво