Читај ми!

Čvrste tvrdnje Ministarstva o Jovanoviću

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su mu predstavnici Ministarstva prosvete na sedici Vlade u subotu rekli da "čvrsto stoje" iza tvrdnji da doskorašnji rektor Megatrenda Mića Jovanović nije doktorirao u Londonu. Rekao je i da je pročitao doktorski rad Stefanovića i da smatra da je reč o stručnom radu, a Komisija će oceniti da li je rad plagijat.

Vučić je gostujući na Televiziji Prva rekao da su mu predstavnici Ministarstva to rekli uprkos navodima Jovanovića da je pronašao svoj doktorat i da će ga pokazati javnosti.

Premijer je rekao i da je pročitao doktorski rad ministra Nebojše Stefanovića i da smatra da je to stručan rad.

Istakao je da će Komisija, sastavljena od četiri stručnjaka, oceniti da li je rad plagijat, te da će Stefanović, ako jeste plagijat, preuzeti odgovornost.

Vučić je reagovao na pitanje postavljeno gledaocima da kažu da li je Stefanovićev dotkorat plagijat opaskom da to otvara političku dilemu, jer će gledaoci moći da se izjasne samo na osnovu svog utiska o tom pitanju i to na osnovu medijske hajke.

Ukazao je takođe da je deo javnosti unapred osudio Stefanovića, a drugi deo mu veruje, iako niko od njih nije pročitao taj rad.

Premijer je naveo da je rad pročitao, da je stručan, da bi lično imao neke zamerke, ali da to uopšte nije loš rad.

Vučić rekao i da ne razume kako u danu kada se sa rukovodstvom Republike Srpske razgovara o obeležavanju Vidovdana, kada predsednik Srbije Tomislav Nikolić govori o pokušaju revizije istorije, teme poput plagiranja doktorata rektora Megatrend univerziteta nameću kao najvažnije.

"Ustvari, kada to vidim, znam da se nešto iza brda valja" rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Komisija će doneti odluku i ukoliko Komisija kaže da je Stefanović plagirao bilo šta, on "zna šta mu je činiti".

"Srbija je uređena zemlja i gde nije uređena - biće uređena", rekao je premijer i ukazao da će za unapređenje sistema obrazovanja svakako biti potrebno deset godina.

Priznao je da ima više poverenja u državne fakultete u Srbiji, mada su u svetu privatni najbolji.

"Nisam preveliki fan Megatrenda, nažalost, nisam to mogao sakriti" rekao je Vučić i priznao da je pogrešio kada je izneo sopstevni stav rekavši javno da nije iznenađen otvaranjem slučaja doktorata Miće Jovanovića.

Postoji mogućnost da se plate ne diraju do oktobra

Predsednik Vlade najavio je mogućnost da se odlože mere fiskalne konsolidacije i da se plate ne diraju do oktobra.

Vučić je rekao da se zbog poplava razmišlja da se mere fiskalne konsolidacije odlože za jesen.

"To bi značilo da u ovom trenutku ne diramo plate i penzije", objasnio je Vučić, dodajući da je bila namera da se plate smanje već sada, a penzije od oktobra.

Sada postoji mogućnost, kako je ukazao, da se ne diraju ni plate.

Ljudi će se tome radovati, ali, kako je naveo, on neće, jer zna kakvo je stanje javnih finansija.

Sve reforme, prema njegovim rečima, treba da se izvedu u najbržem mogućem roku.

Premijer čeka izvinjenje od OEBS-a 

Premijer Aleksandar Vučić istakao je da je nemačku kancelarku Angelu Merkel obavestio, iako ga ona o tome nije pitala, da ni on, ni njegova vlada ne stoje iza skidanja bloga sa Blica i obaranja sajta Peščanika i da OEBS nije govorio istinu i da čeka izvinjenje od te organizacije.

"Moja je obaveza da štitim Srbiju od laži i prevara. Čekam izvinjenje od OEBS-a", rekao je Vučić.

Kada je reč o Peščaniku, Vučić je kazao da čeka da policija konačno rasvetli ko stoji iza toga.

Govoreći o platama i penzijama, premijer je najavio mogućnost da se zbog poplava odlože mere fiskalne konsolidacije i da se plate ne diraju do oktobra.

"To bi značilo da u ovom trenutku ne diramo plate i penzije", objasnio je Vučić, dodajući da je bila namera da se plate smanje već sada, a penzije od oktobra.

Dobri odnosi sa Rusijom i EU 

Vučić očekuje da će se tokom leta sresti sa predsednikom i premijerom Rusije Vladimirom Putinom i Dimitrijem Medvedevom. Naveo je da se Srbija pokazala kao iskreni prijatelj Rusiji i da nije uvela sankcije toj zemlji.

Premijer je rekao da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom i da želi da bude članica EU i ima najbolje odnose sa Nemačkom, uz ocenu da je to odgovorna politika, korisna za našu zemlju.

"Kada neko drugi dođe na vlast može to da menja", rekao je Vučić.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво