Читај ми!

Usvojen Zakon o zaštiti potrošača

Skupština Srbije uzvojila je više zakona u oblasti spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, zakon kojim se dodatno reguliše proces izdavanja putnih isprava, kao i plan angažovanja vojske i policije u međunarodnim operacijama UN i EU.

13.10 - Poslanici izglasali više zakona, među kojima su i Zakon o zaštiti potrošača i izmene Zakona o putnim ispravama.

11.40 - Rasparavom o pojedinostima na izmeme Zakona o putnim ispravama završeno razmatranje zakonskih predloga Druge vanredne sednice. Glasanje u toku dana.

Parlament je izglasao Zakon o zaštiti potrošača, izmene Zakona o elektronskim komunikacijama i izmene Zakona o poštanskim uslugama.

Potrošači koji imaju primedbu na kupljenu robu će, po novom Zakonu o zaštiti potrošača, moći šest meseci posle kupovine da traže povraćaj novca, zamenu ili popravku, a povraćaj novca biće u roku od 30 dana.

Izmenama Zakona o elektronskim komunikacijama predviđeno je spajanje Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL) i Republičke agencije za poštanske usluge (RAPUS), što bi trebalo da uvede red u ovu oblast.

Drugi razlog za izmene tog zakona je to što je Ustavni sud utvrdio da su pojedine odredbe zakona, koje se odnose na zadržane podatke, neustavne pošto se radi o povredi prava na tajnost komuniciranja korisnika elektronskih komunikacija.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o putnim ispravama donet je na predlog vlade kako bi se izdavanje pasoša u Srbiji usaglasilo sa najnovijim standardima EU i njime se, pre svega, ukidaju takozvane izlazne vize, odnosno vize koje Srbija daje svojim državljanima.

Ukidanjem izlaznih viza u tom zakonu prestaju da postoje brodarska i pomorska isprava u koju je uneta viza kao vrsta putne isprave, a oni koji su do sada imali ovakve putne isprave od sada će putovati uz običan pasoš.

Usklađivanje sa propisima EU vrši se i u delu koji se odnosi na postupak uzimanja otiska prsta lica kome iz objektivnih razloga otisak ne može biti uzet, kao i odredbom da se detetu mlađem od 12 godina ne uzimaju biometrijski podaci prilikom podnošenja zahteva za izdavanje putne isprave.

Skupština je usvojila i Godišnji plan upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2014. godini i Odluku o učešću pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u 2014. godini.

Usvajanjem ovih dokumenata stvorena je mogućnost da se pripadnici Vojske Srbije ove godine, osim u šest operacija UN i dve EU u kojima su već prisutni, angažuju u još sedam novih multinacionalnih operacija UN i jednoj EU.

Nove misije u koje će se Vojska Srbije uključiti, ukoliko dobije poziv UN ili EU, biće u u Zapadnoj Sahari, Maliju, Kašmiru, Južnom Sudanu i Sudanu, a to bi značilo povećanje broja srpskih vojnika u međunarodnim misijama sa oko 300, koliko ih je u ovom trenutku raspoređeno, na oko 420.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво